Новини

Повернутися до переліку новин

15 вересня — День працівників лісу

Де́нь працівника́ лі́су — професійне свято працівників лісового господарства, лісової, деревообробної промисловості України. Відзначається щорічно у третю неділю вересня.

З цієї нагоди розповідаємо про те, як невеликі сімейні господарства Фінляндії вирощують найкращій ліс для великих корпорацій.

Фінляндія відноситься до  тих країн, де лісогосподарська галузь економіки грає провідну роль у формуванні ВВП. Країна займає перше місце у світі за долею лісопаперової галузі в експорті країни — 40-45%. Ліси займають 71,6% усієї площі Фінляндії. У цьому зв’язку ми спробуємо з’ясувати, як  інститут приватної власності забезпечує такі високі результати країни у лісогосподарській галузі.

Одним з найбільш вагомих інститутів, що забезпечує активний розвиток та процвітання лісогосподарського комплексу Фінляндії є приватна власність на ліси. 70% від їх загальної площі належать приватним господарям або лісопромисловим корпораціям, лише 25% лісів належать державі, а 5% є землями, що захищені від лісопереробної діяльності. 

Процентне співвідношення площі заповідних лісів від їх загальної кількості

Оскільки одне лісове господарство, зазвичай, належить одній сім’ї, можна підрахувати, що близько 900 тис. фінів володіють лісами. Загалом населення країни складає 5.5 млн, що означає, що кожен п’ятий громадянин Фінляндії є лісогосподарем. Тобто ведення лісового господарства є прерогативою малого сімейного бізнесу, а переробкою сировинного продукту та створенням більшої доданої вартості у подальшому займається середній та великий бізнес. Загалом в Фінляндії, 80-90% лісогосподарської діяльності припадає приватний бізнес.

Лісова індустріальна група обєднує лісове господарство, лісову промисловість, машинобудування для лісової промисловості, частину хімічної та фармацевтичної промисловості, автоматизовані та пакувальні системи, типографію, енергетичне виробництво, логістику, освіту та консалтинг у лісовій галузі. Якщо виходити з обємів усього індустріального лісового кластеру, то його доля у ВВП Фінляндії складає 35%. 

Структура лісоволодіння у Фінляндії: 70% усього лісового господарства країни належить приватним структурам, з яких 61,7% – малий сімейний бізнес, а частка лісозаготівельних корпорацій – лише 8.7%

Фінська модель, та Скандинавська в цілому, лісокористування принципово відрізається від моделей інших країн. В країнах колишнього СРСР, Північній Америці деревину заготовляють за рахунок суцільної рубки відкритим способом, а потім проводять роботи з відновлення лісу на великих ділянках. У Скандинавських країнах ліси проріджують, що створює додатковий економічний ефект до 40-60%, оскільки прочищені та проріджені дерева не мають конкурентів при зростанні, що дозволяє зосередитися на вирощуванні найкращих екземплярів деревини. Крім того, кваліфіковане прорідження лісів сприяє поліпшенню біорозмаїття лісу. 

Проріджений ліс це також господарство багатоцільового призначення. У Фінляндії, окрім виробництва продукції з деревини, завжди звертали увагу на інші лісові ресурси. Сімейні лісові господарства займаються зберанням ягід, грибів, мисливством. Хоча у фінансовому перерахунку ці види діяльності мають лише 2-3% від обороту галузі, Фінляндія повністю задовольняє свої потреби в грибах та ягодах і частина їх йде на експорт. 

Іншим цікавим аспектом приватного лісоволодіння у Фінляндії є принцип побудови енергосистем у малих містах та селах. Деревина наразі складає 70% сировини, що використовується задля енергетичних потреб населення та промисловості, але урядові програми передбачають збільшення цього показника. Багато лісових господарів володіють лісом лише для того, щоб забезпечувати громаду дровами. На опалення йдуть також і продукти деревопереробки — тріски та тирса.

Але мова йже не просто про продаж деревини для опалення – багато всімей лісовласників мають міні-котельні, до яких під’єднані декілька десятків будинків або вулиця. 

Великі лісові корпорації живуть у великій гармонії з малим сімейним бізнесом. Промислові гіганти не скупають ліс гектарами, а співпрацюють з малими лісовими господарствами, оскільки перші зацікавлені у якісній сировині, догляд за якою у повній мірі можуть реалізовувати лише другі. 

Цікавим тут буде приклад потужного целюлозно-паперового комбінату «UPM-Kymmene Oyj». Менеджмент комбінату ще на початку минулого десятиріччя зрозумів необхідність у підтримці малих лісових господарств та відкрив по всій країні мережу безкоштовних консультаційних центрів, де будь-який власник лісу може отримати поради від правильного проріджування лісу, до консультації щодо боротьби зі шкідниками. Комбінат щороку переробляє 20 млн. кубічних метрів деревини, з яких 70% купуються у малих лісових господарствах. 

Також компанія таки купує ліс у населення, але це стосується містян, які отримують у спадок лісову ділянку та не хочуть займатися такого роду господарством. Однак, ці ділянки коропрація не залишає собі, а перепродає далі найбільш, за їх думкою, відповідальним у лісоволодінні сім’ям.  


Один з консультаційний офісів UPM-Kymmene Oyj, компанії, що є першим у світі виробником паперу для журналів та п’ятим – газетного. 


Нагадаємо, PAEU пропонує запровадити безстроковий мораторій на всі види рубок, включаючи санітарні рубки, та ліквідацію Держлісагентства, під егідою якого знищено левову частку лісових ресурсів. Оскільки лісових ресурсів майже не залишилось, відпала й потреба в утриманні і фінансуванні органу виконавчої влади, який ними колись від імені українського народу управляв.

Джерело: Economica.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!