Новини

Повернутися до переліку новин

31 жовтня — Міжнародний день Чорного моря

У світі в останній день жовтня відзначають Міжнародний день Чорного моря. Саме 31 жовтня 1996 року шістьма причорноморськими країнами підписано стратегічний план із реабілітації та захисту Чорного моря. Його суть — у проведенні різноманітних досліджень морського середовища і визначення основних заходів для його покращення. Тоді ж заснували сьогоднішнє свято.

Нині над Чорним морем нависла загроза екологічної катастрофи. Через діяльність людини деякі його ділянки втратили здатність до самоочищення. Найсильніше страждає прибережна частина біля Кримського півострова. Критично забруднені нафтовою плівкою севастопольські бухти. Оскільки наразі ця територія тимчасово окупована Росією, контролю за викидами там немає.

Окрім цього, анексія стратегічно важливого Криму радикально змінила військову ситуацію в регіоні. У 2014 році Росія захопила низку українських бурових платформ у Чорному морі й лишила вузький морський шлях між ними до Одеси та інших портів на західній стороні півострова. Через це можна дуже легко перекрити доступ до так званого портового вузла (Одеса, Херсон, Миколаїв).

Також панування над Кримом зміцнює позиції Росії в оборонному сенсі, оскільки зброя підвищеного радіусу дії, розміщена на півострові, теоретично унеможливлює доступ силам НАТО до басейну Чорного моря. Це має велике значення у випадку війни. І не стільки з Україною чи з Грузією, а з членами Альянсу: Румунією, Болгарією або Туреччиною. Кожний корабель Альянсу, що входить у Чорне море, потрапляє під стеження з боку російських розвідувальних суден та систем радіоелектронної розвідки. Згідно з положеннями Конвенції Монтре, кораблі третіх країн не можуть лишатися в акваторії довше, ніж 21 день.

Безпекові виклики в Чорному морі — не проблема винятково України чи Чорного моря. Це загроза всьому регіону. Саме тому нині у НАТО розглядають плани створення спеціального Чорноморського командування Альянсу, в яке передбачається включити, крім натівських країн (Румунія і Болгарія) також Україну та Грузію.

Джерело: Армія.Інформ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!