Новини

Повернутися до переліку новин

Адміністрація морських портів України започаткує інноваційну систему моніторингу забруднень акваторії портів

Адміністрація морських портів України в рамках програми «Ukrainian Ports are Going Green» розглядає можливість створення інноваційної системи моніторингу, яка дозволить контролювати стан акваторії портів в режимі он-лайн та нівелювати вплив людського фактору на процес виявлення забруднень. Пілотним проектом у цій програмі може стати порт Чорноморськ.

Нещодавно представники литовської компанії Ecoportus презентували в Адміністрації Іллічівського морського порту можливості контролю за навколишнім природним середовищем за допомогою датчиків, підключених до автоматизованої системи.

Це вже третя зустріч фахівців АМПУ з представниками міжнародних компаній, що мають великий досвід з виготовлення, розробки та впровадження автоматизованих систем контрою за забрудненням акваторії портів. До цього свої розробки в Україні представляли компанії DBA Group (Італія) та Ocean Visuals (Норвегія).

«Впровадження автоматизованої екологічної системи дозволить нівелювати вплив людського фактору та, відповідно, корупційну складову в питаннях контролю за екологією в порту. Інноваційні системи контролю успішно використовуються у портах Європи і АМПУ яка є відповідальним користувачем акваторії портів та здійснює постійний моніторинг за її станом, зацікавлена у використанні максимально ефективних та сучасних систем й засобів моніторингу», — відзначив керівник ДП «АМПУ» Райвіс Вецкаганс.

У порту Чорноморськ засновник компанії Ecoportus Александрас Каупас презентував можливості інноваційної системи моніторингу забруднень акваторії морських портів, яка успішно запроваджена у порту Клайпеда та інших портах Литовської республіки.

Перевага запровадження такої системи полягає у цілодобовому контролі за станом навколишнього природного середовища, своєчасному виявленні забруднень атмосферного повітря та акваторії морського порту. У випадках забруднення навколишнього природного середовища головним фактором є час. Від цього залежить термін локалізації джерела забруднення, недопущення розповсюдження забруднення на значну частину акваторії та проведення робіт з ліквідації. Зараз фахівці АМПУ та представники литовської компанії визначають точки, де мають бути встановлені датчики, та параметри, які вони зможуть контролювати у Чорноморську.

За підсумками зустрічі з представниками Ecoportus було досягнуто домовленості про розробку попереднього плану-проекту з впровадження в морському порту Чорноморськ інноваційної системи моніторингу забруднень (литовська сторона) та забезпечення необхідного нормативного супроводження для його реалізації (українська сторона).

Нагадаємо, наприкінці 2018 року АМПУ створила робочу групу з розробки та впровадження Концепції екологічно безпечного розвитку та удосконалення діяльності портів України «Ukrainian Ports are Going Green».

Джерело: прес-служба АМПУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!