Новини

Повернутися до переліку новин

Алгоритм дій для місцевої громади для визнання певної місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації

Законом чітко визначено що надзвичайна екологічна ситуація - надзвичайна ситуація, при якій на окремій місцевості сталися негативні зміни в навколишньому природному середовищі, що потребують застосування надзвичайних заходів з боку держави.

Негативні зміни в навколишньому природному середовищі - це втрата, виснаження чи знищення окремих природних комплексів та ресурсів внаслідок надмірного забруднення навколишнього природного середовища, руйнівного впливу стихійних сил природи та інших факторів, що обмежують або виключають можливість життєдіяльності людини та провадження господарської діяльності в цих умовах.

Пропонуємо алгоритм дій для місцевої громади для випадків, коли господарська діяльність певних суб’єктів господарювання загрожує життю і здоров’ю великої кількості людей.

1.Визначити джерело забруднення довкілля. Як правило це не складно, бо такі забруднювачі добре відомі місцевій громаді.

2. Визначити негативний вплив на довкілля (забруднення водойм, забруднення повітря тощо). Звернутись, з метою визначення забруднення можна до «Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України» до складу якого, крім іншого, входять лабораторні центри Держсанепідслужби України; до інституту громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМН України та ДП "Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя МОЗ України". Після проведення лабораторих досліджень якості об'єктів довкілля, будуть надані результати вимірювань.

3. Визначити ризик для населення ( за наказом МНС України  від 12.12.2012 № 1400 «Про затвердження Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій»). При виявленні перевищення із зазначеними ознаками ситуація класифікується як надзвичайна (ЗУ «Про зону надзвичайної екологічної ситуації» від 13.07.2000 № 1908-III).

4. Після встановлення факту значного перевищення допустимих норм органи місцевого самоврядування звертаються до КМУ, Кабінет Міністрів вносить подання про  оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації. Далі окрема місцевість оголошується зоною надзвичайної екологічної ситуації Президентом України. Указ Президента України про оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації затверджується ВРУ протягом двох днів з дня звернення Президента України. Визнання зоною екологічної надзвичайної ситуації окремої місцевості дасть: залучення ресурсів на ліквідацію наслідків; право отримання компенсації особами які постраждали від надзвичайної екологічної ситуації; відселення людей з місць, небезпечних для їх проживання, з обов'язковим наданням їм жилих приміщень для постійного або тимчасового проживання.

Інші заходи регулюються ст.10. Заходи, що можуть здійснюватися в зоні надзвичайної екологічної ситуації.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!