Новини

Повернутися до переліку новин

Автоматизація посилює глобальне потепління — експерт

Вважається, що технології Четвертої промислової революції можуть значно скоротити викиди вуглекислого газу і забезпечити величезний приплив даних для запобігання кліматичних змін. Але без скорочення рівня споживання масова автоматизація, натомість, посилить емісію парникових газів, показують розрахунки.

Четверта промислова революція відбувається вже сьогодні. Технології на кшталт інтернету речей, віртуальної реальності, роботів і штучного інтелекту змінюють наш спосіб життя і навіть ставлять під сумнів роль людини в світі майбутнього, пише Conversation. Лорі Райт із британського Університету Солент відповів на запитання, як все це вплине на навколишнє середовище.

Для цього він розглянув дві галузі, які вже зазнали автоматизації — сільське господарство і автомобілебудування.

На початку XX століття автомобілі були розкішшю, доступною найбагатшим. Але удосконалення складальної лінії швидко демократизувало цей ринок. Сьогодні процес виготовлення машин повністю автоматизований. Технології інтернету речей дозволяють збирати дані про всі аспекти виробництва й логістики, а значить — ефективніше скорочувати відходи та емісію.

Той же принцип, з деякими застереженнями, можна застосувати і до сільського господарства. У агрокультурному секторі механізація свого часу відкрила можливість виробляти більше їжі, витрачаючи менше праці. Але поки населення та попит продовжують рости, навіть після заміни тракторів та комбайнів на роботів сільське господарство продовжує викидати в атмосферу велику кількість парникових газів.

Роботизація цих галузей не може вважатися однозначним рішенням, вказує Райт. Незважаючи на те, що роботи дійсно підвищили продуктивність і ефективність використання ресурсів, негативний вплив автопрому і сільського господарства на навколишнє середовище не зменшилася, а, навпаки, зріс.

Деякі фахівці стверджують, що автоматизація запустила зростання споживання — так званий «ефект відскоку». Його суть можна описати таким прикладом: через підвищення ефективності власники роботизованої фабрики можуть дозволити собі знизити ціну на автомобіль, щоб підвищити продажі. Чим більше автомобілів на дорогах — тим більші викиди вуглекислого газу. І навіть якщо випускати тільки електромобілі, зберігається емісія від виробництва, а також переробки відходів.

Висновок, який робить Райт, простий: автоматизація не панацея. Якщо ми хочемо запобігти катастрофічній зміні клімату, доведеться скоротити споживання.

Згідно з новими розраунками фахівців з Лаапенрантского технологічного університету та Німецького інституту економічних досліджень, у людства вже є всі необхідні технології, щоб утримати зростання температур на рівні 1,5 ° С. і врятувати Землю від кліматичної катастрофи. Потрібні лише інвестиції в чисту енергію і політична воля.

Джерело: Хайтек+

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!