Новини

Повернутися до переліку новин

Без сплати ПДВ і акцизу електрокари в Україні подешевшають приблизно на 17%

З 1 січня 2018 року починають діяти нові правила ввезення електрокарів в Україну – без сплати ПДВ та акцизу. Планувалося, що норма діятиме 5 років, однак цей термін скоротили – тепер в українців є лише 1 рік, щоб дешевше придбати екологічну автівку. У Мінінфраструктури повідомили, що без сплати ПДВ та акцизу електрокари стануть дешевшими приблизно на 17%.

Економічна правда взяла за приклад орієнтовну вартість нового та вживаного електромобілів і порахувала, скільки грошей вдасться заощадити.

Загальний парк електромобілів в Україні перевищив 4 тисячі. Майже 90% таких авто – вживані. Переважно мова йде про Nissan Leaf 2013-2014 років випуску. Такий електромобіль зараз коштує 14 тис. євро. Сюди входять вартість машини, 20% ПДВ та 109 євро акцизу, це фіксована сума. Під час першої реєстрації також треба сплатити збір у Пенсійний фонд — 3-5% залежно від вартості авто. Якщо від ринкової вартості електрокара – 14 тис. євро – відняти скасований ПДВ, вийде 11 666 євро. Вирахувавши 109 євро акцизу, вийде 11 557 євро. Отже, знижка становитиме близько 17% або майже 2,5 тис євро.

Вартість нового електромобіля становить приблизно 800 тис. грн.. або майже 25 тис. євро. Якщо від цієї суми відняти 20% ПДВ, вийде 666,6 тис грн. Якщо відняти ще й фіксовану суму акцизу, 3 480 грн., вийде близько 663 тис. грн. Отже, економія становитиме понад 136 тис. грн.

Експерти прогнозують, що зміни спричинять стрімке зростання імпорту електрокарів. У 2018 році український ринок електрокарів зросте мінімум у 20 разів. 

«25 листопада 2015 року депутати скасували мито на електрокари, після чого імпорт цих машин і їх продажі в Україні зросли удесятеро. Українці чітко та обдумано реагують на будь-які цінові коливання, – сказав генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко».

Народний депутат Роберт Горват наголосив, що разом із стимулюванням продажів потрібно розвивати інфраструктуру та створювати привабливі умови для світових виробників в Україні. За його словами, парламентський комітет з питань податкової та митної політики вже розробив відповідний законопроект.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!