Новини

Повернутися до переліку новин

Біогазові комуни - нова тенденція Європи

ISABEL - проект програми ЄС «Горизонт 2020», мета якого - розробка концепції біогазових комун в Європі.

«Horizon 2020» - найбільша в історії Європейського Союзу програма з досліджень та інновацій з бюджетом близько 80 мільярдів євро, розрахованим на сім років (з 2014 по 2020 рік), на додаток до приватних інвестицій, які будуть залучені фондом. Програма «Горизонт 2020» покликана сприяти збільшенню числа інноваційних технологій, відкриттів і перспективних розробок шляхом просування ідей з наукових лабораторій на ринок.

Проект ISABEL націлений на розробку концепції «біогазової громади» та виведення її на ринок з ідеєю, яка базується на трьох ключових елементах:

- Локальне виробництво і споживання.

- Залученість громади.

- Стійкий біогаз.

Таким чином, ідею проекту можна висловити трьома наступними положеннями:

1. Він просуває системи локального «виробництва – споживання», засновані на «стійкому» біогазі з власних відходів.

2. Він передбачає, що для стійкого функціонування такої системи найбільш підходить локальна, «замкнута» система управління.

3. Він аргументує, що при дотриманні таких умов біогаз можна розглядати не як товар, а як суспільне благо.

ISABEL засновує Біогазові Комуни в Німеччині, Великобританії і Греції.

Закінчення першого року для проекту ISABEL ознаменувалося успішною реалізацією кількох знакових етапів - підставою і початком роботи декількох біогазових комун в Німеччині, Великобританії і Греції.

За цей час партнери ISABEL провели  численні зустрічі і заходи з місцевими жителями, владою, бізнесменами і місцевими авторитетами в трьох зазначених регіонах, на яких обговорювалася ідея створення біогазових комун. Їх зусилля увінчалися створенням шести біогазових комун, кожна з яких має свої особливості і підхід до енергетичних проблем.

Регіональні партнери ISABEL надаватимуть їм підтримку і забезпечувати експертний супровід при вирішенні всіх технічних, операційних, юридичних і фінансових питань.

Приклади: Біогазові комуни в Греції

- Заміські поселення в Центральній Македонії (Північна Греція).

Підтриманням життєдіяльності займаються окремі установи і 150 сімей, які  контролюють та підтримують електричну інфраструктуру тв відходи

Для досягнення цих цілей вони розробили план з використання комунальних ресурсів для вироблення для своїх жителів недорогої відновлюваної енергії та з вивчення потенціалу для установки невеликих біогазових комплексів.

Такі невеликі біогазові виробництва необхідні для управління своїми відходами найбільш дружніми до навколишнього середовища і економічно вигідним способом.

- Молочний кооператив в Центральній Македонії (Північна Греція).

Молочна ферма, заснована в 1964 році, є фінансово-стійкою компанією, основним видом діяльності якої є виробництво широкого спектру молочних продуктів (кілька видів молока, сир, йогурт і морозиво).

Компанія підтримує місцеву комуну в її баченні свого сталого майбутнього як з фінансової, так і з екологічної точок зору. Тому вона взяла на себе зобов'язання, поряд з іншими, знайти фінансові ресурси і впровадити інноваційний менеджмент з управління відходами власного виробництва та регіональними відходами тваринництва. Для досягнення цих завдань компанія проявила глибоку зацікавленість в будівництві в найближчі кілька років біогазового комплексу, здатного вирішити поставлені цілі.

- Сільськогосподарська комуна в Північно-Західній Греції. Розташована в центрі природного заповідника Natura 2000 (мережа охоронюваних біологічних зон країн - членів ЄС), комуна встановила своїм пріоритетним завданням вивчення можливості будівництва біогазового комплексу, сировиною для якого будуть служити відходи тваринництва, пожнивні залишки і озерний очерет. Метою є побудова екологічно стійкого навколишнього середовища і додатковий дохід для членів комуни.

Приклади: біогазові комуни в Німеччині

-  Біогазова комуна Obereschach.

Obereschach - це село в районі Schwarzwald-Baar, населення якої становить 1678 жителів, що проживають в 600 приватних будинках.

Біогаз вже відіграє помітну роль в місцевому сільському господарстві регіону, завдяки наявності трьох діючих біогазових комплексів.

Кінцевою метою на цьому етапі є створення нової біогазової спільноти, з новим типом  управління біогазовими комплексами і новими залученими цільовими групами (оператори станцій, представники громадськості, сільські жителі, регіональні постачальники енергії, національні лідери та політики).

Приклади: біогазові комуни в Великобританії

-  Перша комуна розташована в маленькому селі, що складається з 60 будинків і 150 місцевих жителів, які раніше вже перейнялися ідеями спільного екологічного розвитку та енергозабезпечення.

Базуючись на двох цих вихідних моментах, ISABEL розвинула в селі широку мережу контактів між місцевими авторитетами, фермерами, підприємцями та пересічними мешканцями. Члени комуни розглядають різні способи і напрямки розвитку біогазової спільноти, включаючи отримання з біогазу скрапленого біометану, взаємодю між місцевими фермами і жителями і т.п.

До закінчення терміну проекту ISABEL розраховує виробити у членів комуни більш  чітке розуміння цілей і методів здійснення проекту.

- Друга біогазова комуна розташована поблизу міського центру графства Лінкольншир. ISABEL почала співпрацювати з різними регіональними організаціями, такими, що відповідають за розвиток нової продовольчої стратегії для міської зони і великих сільськогосподарських районів. Акцент був зроблений на збільшенні виробництва продуктів харчування і управлінні відходами на локальному рівні.

Крок у сторону харчової стратегії полягав в реконструкції старого і будівництві нового критого продовольчого ринку. Метою було перетворення його в регіональний хаб і більш широке залучення місцевої комуни в замкнуте співтовариство, в якому харчові відходи закінчують свій життєвий цикл в біогазових ферментаторах.

Одночасно з двома описаними комунами, ISABEL почала створювати по всій Англії мережу зачатків біогазових комун, які в майбутньому можуть стати основою для створення більш широкої біогазової платформи.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!