Новини

Повернутися до переліку новин

Браконьєри-держслужбовці: які тварини під загрозою в Україні?

Після смерті останнього білого носорога зо охоронці забили на сполох. Які ж тварини під загрозою на наших землях пише Karpatnews.

Найскладніша ситуація в Україні - з великими видами тварин, хижаками, зазначив у координатор із природоохоронної роботи Всесвітнього фонду природи Богдан Проць. Ідеться про ведмедя, рись, вовка, зубра.

Їхня кількість, за словами експерта, дедалі зменшується. Причина передусім у тому, що мисливці хочуть полювати щороку. А українське законодавство не відповідає нагальним потребам і не дозволяє належним чином захищати рідкісних тварин.

«В Україні велика кількість браконьєрів. У першу чергу це державні службовці, які володіють зброєю. Часто вони навіть хваляться, що вбили того чи іншого звіра», - зазначив Проць.

Нещодавно Україна ледве повністю не втратила бурого ведмедя, додав експерт. Причина в експресивному веденні сільського господарства, отруєнні та відстрілі ведмедів. Їхня популяція почала відновлюватися тільки зараз. Але кількість ведмедів усе одно залежить від популяції, яка заходить до України з Румунії.

До того ж, за словами Проця, в Україні є такі звірі, які в одних регіонах є у великій кількості, а в інших їх треба охороняти. Яскравий приклад - вовк.

Хто під загрозою в Україні?

Їжак вухатий
Статус зникаючого має їжак вухатий. Причина - деградація степових екосистем. На території України цих тварин лишилося лише кілька десятків.

Лісовий кіт
Щороку через вирубування дібров скорочується популяція лісових котів. В Україні налічують приблизно 50 особин.

Бурий ведмідь
Ведмідь водиться в Карпатах, хоча його можна зустріти також у лісах на півночі Чернігівської та Сумської областей. В Україні їх налічують не більше ніж 300.

Сипуха
Сипуха - рідкісний вид сови. У всій Європі їх залишилося до 220 тисяч пар. В Україні налічують приблизно 30 пар.

Чорний лелека
Чорного лелеку непросто знайти у природі - він намагається уникати людей. Загалом в Україні цих птахів приблизно 400 пар. Гніздяться вони переважно на Поліссі та у Карпатському регіоні.

Рись
Рись стала жертвою модної індустрії. На неї тривалий час полювали заради хутра. Зараз рись - рідкісна тварина в Україні. У Карпатах налічують приблизно 400 особин. На територіях Полісся - до 90.

Горностай
Через хутро під охороною держави опинився горностай.

Лось
Наприкінці минулого року до Червоної книги також занесли лося.

Відновлення популяцій окремих видів - дуже дорога річ. В Україні цим фактично не займаються. Враховуючи втручання людини у природу і руйнування умов, в яких жили тварини, врятувати деяких з них можуть великі заповідники або зоопарки.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!