Новини

Повернутися до переліку новин

Час відповідальності: 20 гарячих запитань від екологів підприємств до голови ДЕІ

Єгор Фірсов: «Першопричина екологічних проблем в Україні — недотримання природоохоронного законодавства. І саме у виконанні відповідних завдань, які стосуються цієї проблеми, ми і вбачаємо свою роль»


Ні для кого не секрет, що частина законодавства, яка регулює правовідносини у сфері екологічного контролю, є застарілою та потребує оновлення. Чи здійснюється вплив Державною екологічною інспекцією України на ці процеси законотворення? Які найактуальніші виклики стоять нині перед Держекоінспекцією та яких реформ у галузі охорони довкілля можна чекати найближчим часом?

На запитання «EСOBUSINESS. Екологія підприємства» погодився відповісти Єгор Фірсов — голова Державної екологічної інспекції України.

Скажіть, будь ласка, на якій стадії перебуває ПЗУ «Про Державну природоохоронну службу», чи можна долучитися до роботи над проєктом? У нас (Професійної асоціації екологів України) є пропозиції щодо внесення змін до методик по землі та атмосферному повітрю. Чи готові їх розглянути і врахувати?

Наразі законопроєкт про Державну природоохоронну службу (9336) є неактуальним, оскільки наше бачення відрізняється від бачення попередньої команди. Найкращі напрацювання, які були у проєкті закону про Державну природоохоронну службу, інтегровані в законопроєкт «Про державний екологічний контроль», який не ліквідує Державну екологічну інспекцію та її назву, але передбачає багато нововведень, що мають покращити роботу інспекції. Усі проєкти регуляторних актів, до яких, у тому числі, належать методики, розміщуються на офіційному сайті ДЕІ. І протягом 30 днів ви можете надавати свої пропозиції.

Більшість комунальних підприємств не виконує вимогу Закону України «Про відходи» щодо роздільного збору твердих побутових відходів. Підприємства-власники відходів стали заручниками даної ситуації. Які плани в ДЕІ щодо вирішення цього питання та боротьби з несанкціонованими звалищами твердих побутових відходів?

Роздільне збирання відходів є елементом системи управління твердими побутовими відходами. Політику і реформи в цій галузі формують та реалізують Мінекоенерго та Міністерство розвитку громад. Дійсно, ситуація неоднозначна: з одного боку, є норми Закону України «Про відходи» від 5 березня 1998 року № 187/98-ВР про заборону захоронення необроблених відходів та змішування різних типів відходів, а з іншого — відсутність інфраструктури та фінансових механізмів для їх виконання. По суті, сьогодні всі оператори полігонів/звалищ є порушниками законодавства, але ДЕІ виконує свою функцію контролю: фіксує порушення, нараховує та стягує збитки, завдані навколишньому середовищу. Це має стимулювати органи місцевого самоврядування до створення інфраструктури.

Для того щоб система роздільного збору відходів запрацювала ефективно, потрібно оновити законодавство та імплементувати два основні принципи: «розширеної відповідальності виробника продукції» та «забруднювач платить». Тобто той, хто генерує відходи, має сплачувати за їх переробку (або в ціні продуктів, або в тарифі за поводження з відходами).

ДЕІ надасть свої пропозиції до законопроєктів «Про управління відходами» та «Про упаковку та відходи упаковки», щоб система переробки відходів запрацювала.

Докладніше про зміни у законодавстві, що регулює правовідносини у сфері екологічного контролю, поводження з відходами та процес реформування самої ДЕІ — читайте у рубриці «Актуальне інтерв’ю»  у березневому номері!

З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!