Новини

Повернутися до переліку новин

Чернігівводоканал планує реконструювати каналізаційні очисні споруди міста

Проект повної реконструкції каналізаційних очисних споруд Чернігова мають розробити до 31 грудня наступного року. Тендер на це орієнтовною вартістю 14,5 мільйонів гривень оголосило комунальне підприємство «Чернігіводоканал». За словами начальниці каналізаційних очисних споруд Наталії Мазюк, очисні споруди побудували 58 років тому, на сьогодні вони вичерпали свій ресурс. Що саме збираються змінювати в першу чергу, розкаже Анастасія Лоза.

Це перше санкціоноване місце, де каналізаційні стоки з усього міста виходять на поверхню. Знаходиться воно на території каналізаційних очисних споруд Чернігова, або ж скорочено КОС. Тут рідкі відходи очищають і потім у вигляді чистої води потрапляють у річку Білоус. На першому етапі стоки очищають механічно – спочатку від твердих решток у грабельному відділенні.

Далі вони проходять через пісковиловлювачі та йдуть на первинні відстійники. Тут збирають осад та рештки жиру. Підготована вода потрапляє на біологічну очистку до аеротенків.

Наталія Мазюк, начальник каналізаційних очисних споруд м. Чернігова: «Біологічна очистка відбувається за допомогою мікроорганізмів, які називаються активний мул. Життєдіяльність мікроорганізмів підтримується завдяки подачі кисню».

КОС у селі Гущин збудували 58 років тому, їх площа – 140 гектарів. Процеси тут, каже Наталія Мазюк, не автоматизовані, а технології – застарілі.

«Каналізаційні очисні споруди вже давно відпрацювали свій ресурс. Час змінюється, змінюються забруднюючі речовини, які надходять на очисні споруди, змінюються вимоги до скиду стічних вод, які мають бути скинуті в річку».

«На сьогоднішній день ми дійшли до того, що потрібно здійснювати повну реконструкцію очисних споруд.

Нами було замовлено розробку концепт-проекту з повною реконструкцією очисних споруд, починаючи від пісколовки і закінчуючи вторинними відстійниками, з будівництвом цеху біогазу. Повна реконструкція коштуватиме близько 28 мільйонів євро».

Чернігівводоканал оприлюднив тендер на розробку проекту реконструкції КОС. Коштуватиме це 14,5 мільйонів гривень. У першу чергу планують реконструювати систему подачі повітря до аеротенків, бо біологічна очистка найбільше впливає на якість води, яку скидають в річку. Крім того, наразі у системі неможливо контролювати подачу кисню, вона завжди працює на максимальній потужності, в той час як фактично КОС переробляє вдвічі менший об’єм стоків - 42 тисячі метрів кубічних на день, замість 94-х.

«Для того, щоб забезпечити мікроорганізми киснем, в нас існують такі агрегати – компресори або повітродувки. Наші повітродувки є дуже енергоємними, вони відпрацювали свій ресурс. В минулому році капітально відремонтували 5 разів, в цьому році вже два рази».

На заміну системи постачання повітря потрібно близько 2-ох мільйонів євро. На сесії міськради, 31 жовтня, депутати надали дозвіл залучити для цього кошти міжнародних кредиторів. Так 1,5 мільйони євро під 6% річних планують залучити з Інвестиційного фонду НЕФКО, ще 300 тисяч – грант Інвестиційної платформи сусідства, і 150 тисяч євро має надати міська рада.

«Тобто ми зможемо вже регулювати кількість повітря в залежності від аналізів, від хімічного складу води, яка надходить на очистку, та її кількості. Це дасть зменшення кількості електроенергії та її раціональне використання».

За словами речника КП «Чернігівводоканал» Ігоря Грищенка, кредит НЕФКО на тарифи для людей не вплине. Оскільки джерела фінансування та строки ремонту інших споруд наразі не відомі, чи вплинуть на тарифи, вони зараз казати не беруться

Джерело: Gorod.cn.ua

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!