Новини

Повернутися до переліку новин

Чи існує таке поняття, як «ліміти якості зливових вод» і чи є законодавча вимога контролювати якість зливових вод взагалі?

Цей блок журналу передбачає розгляд найгарячіших запитань, що щомісяця надходять на адресу редакції.

Запитання:

Чи існує таке поняття, як «ліміти якості зливових вод»? Іноді після перевірок ми отримували рекомендації контролювати якість зливових вод.
Постає питання: з чим порівнювати показники аналізів зливових вод на «вході» й «виході»? Інтуїтивно зрозуміло, що чим меншими будуть зміни в якості води, тим краще. Чи існують якісь законодавчі норми, з якими можна було б порівняти результати, і чи є законодавча вимога контролювати якість зливових вод взагалі? Як часто це потрібно робити?

Відповідь:

Законодавчо поняття «ліміти якості зливових вод» не визначено. Водним кодексом України визначено поняття «гранично допустимий скид» (ГДС) речовин — маса речовини у зворотній воді, що є максимально допустимою для відведення за встановленим режимом даного пункту водного об’єкта за одиницю часу. Порядок розробки та затвердження гранично допустимих скидів (ГДС) речовин у водні об’єкти із зворотними водами затверджено Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України «Про затвердження Інструкції про порядок розробки та затвердження гранично допустимих скидів (ГДС) речовин у водні об'єкти із зворотними водами» від 15 грудня 1994 року № 116. Отже, забруднюючі речовини потрапляють у водні об’єкти разом із водою зворотною.

Вода зворотна — вода, що повертається за допомогою технічних споруд і засобів з господарської ланки кругообігу води в його природні ланки у вигляді стічної, шахтної, кар’єрної чи дренажної води.

Вода стічна — вода, що утворилася в процесі господарсько-побутової і виробничої діяльності (крім шахтної, кар’єрної і дренажної води), а також відведена з забудованої території, на якій вона утворилася внаслідок випадання атмосферних опадів.

Величини ГДС визначаються як добуток максимальної годинної витрати зворотних вод q’, куб. м/год на допустиму концентрацію забруднюючої речовини Сгдс, г/куб. м. При розрахунку умов скиду зворотних вод спочатку визначається значення Сгдс, що забезпечує нормативну якість води в контрольних створах. ГДС за формулою

ГДС=q’С
гдс

Отже, до показників, що контролюються, входять:
а) витрата зворотних вод (куб. м/год.) та концентрації нормованих речовин (мг/л) і показники властивостей зворотних вод на скиді у водний об’єкт, контроль яких здійснюється шляхом порівняння виміряних показників із відповідними однойменними встановленими показниками відповідними ГДС).
б) скид (маса) нормованих речовин із зворотними водами (г/год.), контроль якого здійснюється шляхом порівняння його розрахункових значень (на основі виміряних показників витрат зворотних вод і концентрацій в них речовин) із встановленими фактичними показниками ГДС відповідних речовин.
Частота контролю встановлюється дозволом на спецводокористування.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 8

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!