Новини

Повернутися до переліку новин

Чи існує в Україні екорейдерство?

Як можна відрізнити натовп людей, які виборюють право на чисте довкілля, від організованих груп, що займаються екологічним рекетом або екорейдерством? За останні роки в Україні сформувалися потужні громадські організації, а разом з ними невеликі групи, що займаються «екологічним рекетом».

Підприємства часто використовують поняття екорейдерства для відмови державним органам у перевірках. Та вживання цього терміна спростовують у ЗМІ екологічні заклики населення і вимоги екологічних акцій.

Конституцією України проголошено принцип пріоритету прав і свобод людини порівняно з державними та іншими інтересами.

У статті 3 Конституції України йдеться про те, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою цінністю.

Розділ ІІ Конституції України, в якому міститься перелік прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, містить значну кількість норм екологічного спрямування, що дає змогу стверджувати, що на найвищому рівні закріплено екологічно-правовий статус людини в Україні.

Саме спираючись на цей основний документ, люди виходять на вулицю на екологічні акції, утворюють ініціативні групи та об’єднуються в громадські організації екологічної спрямованості.

Чи використовується громадський екологічний контроль як механізм «екологічного рекету» на бізнес та, взагалі, чи існує екорейдерство на території сучасної України?

Необхідно сформулювати та розділити п’ять основних понять:

  • екологічний рекет;
  • екорейдерство;
  • екотероризм;
  • екотаж;
  • корупція.

Останніми роками ці терміни вживаються в ЗМІ представниками підприємств-забруднювачів, політиками та громадськістю. Тому для уникнення «підміни понять» треба розглянути кожне окремо.

Майже щоразу згадка будь-якого з цих понять пов’язана з громадською активністю. Вважається, що саме громадська активність використовується в інтересах окремих приватних цілей. При оцінці дій громадських об’єднань чи деяких активістів іноді вживають ці терміни, характеризуючи їх тиск на бізнес. Тому для того, щоб дати відповідь на запитання, треба проаналізувати також екологічний рух в Україні за останні роки.

Щоб знайти відповіді на ці та інші запитання, реєструйтеся для участі в IV Всеукраїнському ЕCOFORUM-2019 екологів підприємств «Ecobusiness в Україні-2019», що вже 22 квітня 2019 року стартує у м. Київ.


На форум запрошені експерти, які готують практикум «ЕКОЛОГІЧНЕ РЕЙДЕРСТВО: ознаки, причини та наслідки»:
• Іван Проданик, заступник керуючого партнера адвокатського об'єднання «Екобезпека», адвокат;
• Тетяна Лампіка, керівник виконавчого органу Громадського формування з охорони громадського порядку «Екологічний патруль» в Дніпропетровській області

Вже у № 6, 2019 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» читайте спецматеріал Т. Лампіки на тему «ЧИ ІСНУЄ В УКРАЇНІ ЕКОРЕЙДЕРСТВО?»

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!