Новини

Повернутися до переліку новин

Чи існує в Україні екорейдерство? Спецматеріал у червневому номері

Від редакції
Протягом останніх кількох років у професійному колі екологів все частіше чуємо «небезпека від екорейдерства». Та чи справді все так серйозно? Чи існує екорейдерство в Україні? Цим питанням стурбований бізнес, тому ми порушили його в межах дискусійної панелі на ECOFORUM–2019, організованому нашим журналом, що відбувся наприкінці квітня у м. Києві.


Головне в публікації:

  • Аналіз екологічного руху в Україні. Чи може він стати рушієм розвитку?
  • Випадки екорейдерства в Україні
  • Використання підприємствами-забруднювачами термінів «екологічний рекет», «екорейдерство» та «екологічний тероризм» для обвинувачення громадськості

Як відрізнити натовп людей, які виборюють право на чисте довкілля, від організованих груп, що займаються екологічним рекетом або екорейдерством? Останніми роками в Україні сформувалися потужні громадські об’єднання, а разом з ними — невеликі групи, які займаються екологічним рекетом. Підприємства часто використовують поняття «екорейдерство», щоб відмовити державним органам у перевірках. Та право на таку позицію спростовують екологічні заклики населення у ЗМІ та їх вимоги екологічних акцій.

Право громадськості на висловлення своєї думки

Конституцією України проголошено принцип пріоритету прав і свобод людини порівняно з державними та іншими інтересами. У ст. 3 Конституції України йдеться про те, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою цінністю. Розділ ІІ Конституції України, в якому наводиться перелік прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, містить значну кількість норм екологічного спрямування, що дає змогу стверджувати, що на найвищому рівні закріплено екологічно-правовий статус людини в Україні. Саме опираючись на цей основний документ, люди виходять на вулицю на екологічні акції, утворюють ініціативні групи та об’єднуються в громадські організації екологічної спрямованості. Необхідно сформулювати п’ять основних понять, що можна позначити такими термінами:

d

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 6, 2019

Підготувала Тетяна Лампіка, керівник ГФ ОГП «Екологічний патруль», аспірант кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища НТУ «Дніпровська політехніка»

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»  № 6, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!