Новини

Повернутися до переліку новин

Чи стане відновлювана енергетика перспективною в Україні?

Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков у інтерв’ю «Екології підприємства» розповів про стан сучасного ринку відновлюваної енергетики та перспективи розвитку вітрового сектору в Україні.

Охарактеризуйте стан ринку відновлюваної енергетики в Україні. Яке місце у ньому посідає вітрова енергетика?

Андрій Конеченков:  Після анексії Криму і початку військових дій в Донецькій і Луганській областях фінансування нових проектів було призупинено. Через високі політичні та територіальні ризики банки не хотіли розглядати нові проекти, і це стосувалося не лише сектора відновлюваної енергетики. Починаючи з середини 2016 року в «зеленій» енергетиці в цілому й у вітроенергетичній галузі зокрема відбуваються позитивні зміни.

Як виглядає сьогодні сектор відновлюваної електроенергетики? Через високий «зелений» тариф на сонячну електроенергію (15 євроцентів за кВт.год) найшвидше розвивається саме вона. Збільшується кількість сонячних проектів, реалізованих в домашніх господарствах. Станом на кінець III кварталу 2017 року загальна потужність сонячних електростанцій і сонячних систем у домашніх господарствах на материковій частині України сягнула 698 МВт.

За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за 9 місяців 2017 року порівняно з 2016 роком кількість енергооб’єктів, що працюють за рахунок відновлюваних джерел енергії, збільшилась у 3,6 раза. При цьому 83 % становлять саме сонячні проекти. А ось загальна потужність українського вітроенергетичного сектору  — 592 МВт, серед яких 87,8 МВт залишилося на території анексованого Криму і 138 МВт на окупованій території на сході країни.

Проте саме сонячна енергетика, на відміну від вітрової енергетики та малої гідроенергетики, має найбільший вплив на енергоринок через її частку в структурі вартості «зеленої» електроенергії.

Слід також зазначити, що наша держава активно підтримує розвиток сектору теплової енергетики за рахунок біомаси та біогазу.

Повний текст інтерв’ю – у січневому номері журналу «Екологія підприємства».

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!