Новини

Повернутися до переліку новин

Дерева в містах поглинають стільки ж вуглецю, як тропічний ліс

Вчені з Університетського коледжу Лондона опублікували нове дослідження, в якому стверджується, що зелені зони в містах можуть уловлювати таку ж кількість вуглецю, як і тропічні ліси.

У ході дослідження, яке було опубліковано в Carbon Balance and Management, проаналізували територію кампусу Університету в Камдені та північну частину Лондона, де знаходиться понад 85 000 дерев.

Використовуючи лазерні імпульси, вони підрахували кількість вуглецю, що поглинається деревами протягом їх терміну життя. Цей метод відомий як LiDAR (активний далекомір оптичного діапазону), і команда використовувала як дані своїх власних вимірів, так і ті, які були зібрані Агентством з охорони навколишнього середовища Великобританії.

Вчені виявили, що в районі, такому як Hampstead Heath, одному з найпопулярніших зелених зон Лондона, зберігається близько 178 тонн вуглецю на кожен гектар.

Для порівняння, тропічні ліси вловлюють близько 190 тонн вуглецю на такій же площі.
Провідний автор дослідження, доктор Філ Вілкс (Phil Wilkes), пояснює, що хотів показати переваги міських зелених зон і обґрунтувати це реальними цифрами, всебічно враховувати корисну функцію дерев.

«Міські дерева роблять у нашій екосистемі безліч робіт, необхідних для того, щоб зробити міста придатними для життя», - пояснив він.

«Це охоплює надання тіні, пом’якшення наслідків повеней, фільтрацію забруднення повітря, середовище для проживання птахів, ссавців і інших рослин, а також більш широкі рекреаційні та естетичні переваги.

Міські дерева є життєво важливим ресурсом для наших міст, в яких люди перебувають кожен день. Ми змогли зіставити розмір і форму кожного дерева в Камдені, від лісів у великих парках до окремих дерев на задніх дворах будинків.

Це не тільки дозволяє нам вимірювати, скільки вуглецю зберігається в цих деревах, але й оцінювати інші важливі завдання, які вони здійснюють, наприклад — є місцем проживання птахів і комах», - додав автор досліджень.

Міські дерева також можуть бути економічно вигідними для міст і допомагати компенсувати викиди  палива на перевантажених вулицях зі значним рухом. За оцінками вчених, вартість зберігання цього вуглецю в Лондоні складає близько 4,8 млн фунтів стерлінгів щороку, або близько 17,80 фунтів стерлінгів за кожне дерево.

«Важливим результатом дослідження було підкреслити цінність міських дерев в їх різних і найрізноманітніших умовах. Цей підхід був дійсно успішним досі, тому ми розширюємо його на території всього Лондону, поїдемо до інших міст Великобританії, і хотілося б уявити їх на міжнародному рівні», — сказав співавтор дослідження Мат Дісней (Mat Disney).

Неймовірно, що може зробити гарний парк у місті. Давайте береги дерева та насаджувати нові!

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами www.ucl.ac.uk

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!