Новини

Повернутися до переліку новин

Держекоінспекція України відповіла на запитання Асоціації правників України

15 травня 2013 року представники Держекоінспекції України взяли участь у засіданні комітету з природних ресурсів Асоціації правників України на тему «Проблеми дотримання природоохоронного законодавства. Ризики, пов’язані з можливими порушеннями природоохоронного законодавства та шляхи їх зниження».

На запитання членів асоціації відповідали Олександр Смакоуз, в. о. начальника юридичного відділу Держекоінспекції України та Алла Семенець, заступник начальника відділу екологічного контролю атмосферного повітря, водних та земельних ресурсів, за поводженням з відходами та небезпечними речовинами Департаменту екологічного контролю природних ресурсів Держекоінспекції України.
Асоціація правників України, яка об’єднує професійних юристів, адвокатів і правозахисників, підготувала ряд запитань для представників Держекоінспекції, зокрема, про найбільш поширені порушення в сфері використання природних ресурсів та їх причини, проблеми дотримання підприємцями вимог природоохоронного законодавства, про ризики, пов’язані з можливими порушеннями, та шляхи їх зниження, про необхідні зміни для забезпечення належного функціонування суб’єктів господарювання й збереження природних ресурсів.
Найбільший інтерес у правників викликали роз’яснення щодо підстав для проведення позапланових перевірок Держекоінспекцією, про зміни в повноваженнях з винесення рішень про призупинення діяльності суб’єктів господарювання, питання з приводу отримання дозволів на спеціальне водокористування та користування надрами. Також активне обговорення отримала тема створення належних стимулів для підприємців для дотримання ними вимог природоохоронного законодавства, особливо у сфері поводження з відходами.
Значну увагу учасники зустрічі приділили обговоренню змін, яких зазнав Закон України «Про відходи», зокрема, щодо зміни процедури видачі спецдозволів і лімітів на розміщення та утворення відходів. Як відомо, ці повноваження переходять від територіальних органів Мінприроди до облдержадміністрацій. Процедуру планується спростити, але проблемним питанням залишається видача дозволів і лімітів на небезпечні відходи Мінприроди України. Якщо на підприємстві є люмінесцентні лампи, які потрапляють під визначення «небезпечні відходи», необхідно звертатися по дозвіл до міністерства.
Ще однією загрозою для довкілля є намагання ветеринарної служби та Держпідприємництва вивести відходи тваринного походження з категорії «відходи» і перевести їх до категорії «побічні продукти». Мінприроди та Держекоінспекція таку пропозицію не підтримують, оскільки ці відходи є досить великою проблемою. Наприклад, птахофабрики укладають угоди з утилізаторами, що часто закінчується утворенням нових несанкціонованих звалищ відходів. Інспекція самотужки впоратися з цим питанням не може. Передаються матеріали до прокуратури, підприємства платять штрафи, але не відшкодовують збитків, оскільки не мають таких коштів. Матеріали, які надходять до виконавчої служби, через це «повисають». В кращому разі завдяки органам місцевого самоврядування вдається привести таку земельну ділянку до стану, придатного для використання.
Переведення відходів тваринного походження в статус побічних продуктів повністю знищить систему нормування — не потрібні будуть ні дозволи, ні ліміти, вони вийдуть з-під контролю інспекції. Не буде ні штрафних санкцій, ні збитків — для довкілля це жахливо, хоча, зрозуміло, дуже вигідно підприємствам.
Учасники форуму також обговорили питання розширення сфери діяльності громадських інспекторів з охорони довкілля та перспективи її удосконалення.
Значну увагу на зустрічі приділили питанню ліквідації територіальних органів Мінприроди. Зокрема, представники Держекоінспекції висловили побоювання, що під час перехідного періоду, коли територіальні органи вже не видають дозволи, а місцеві адміністрації їх ще не видають, підприємці, які вчасно не звернулися по продовження дозволів на використання природних ресурсів або не отримали їх, можуть зіткнутися з проблемою у разі перевірки підприємства інспектором. Це негативно позначиться й на діяльності інспекції, адже скарг та судових процесів навряд чи вдасться уникнути. З іншого боку, принцип «мовчазної згоди» в національному законодавстві чітко не прописано, тому посилання підприємства на цей принцип може бути відхилено судом чи органом, до якого оскаржено дії інспектора.
Підбиваючи підсумки заходу, голова комітету природних ресурсів Асоціації правників України Інна Яреськовська закликала створити робочу групу із залученням фахівців Мінприроди, Держекоінспекції та членів Асоціації, зокрема, й інших профільних комітетів, з метою розроблення рекомендацій для уряду щодо необхідних змін у природоохоронному законодавстві.

Дмитро Зелений

Повноваження щодо видачі спецдозволів і лімітів на розміщення та утворення відходів перейшли від територіальних органів Мінприроди до облдержадміністрацій

Видачу дозволів і лімітів на розміщення та утворення небезпечних відходів здійснює Мінприроди України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!