Новини

Повернутися до переліку новин

Держекоінспекція закликає не спалювати опале листя

Державна екологічна інспекція України попереджає громадян, що чинним природоохоронним законодавством заборонено спалювання опалого листя, залишків рослинності. Територіальними органами проводяться перевірки з метою виявлення тa припинення таких порушень.

Також Держекоінспекція нагадує про шкідливість вдихання диму, який утворюється при спалюванні опалого листя. Адже навесні та влітку листя дерев накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини, які викидаються автотранспортом і підприємствами. При спалюванні опалого листя всі забруднюючі речовини знову викидаються в атмосферу у вигляді продуктів згорання, при цьому їх шкідлива дія значно підсилюється. У димі опалого листя містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. У тліючих без доступу повітря багаттях може утворюватись бензопірен – речовина, здатна викликати ракові захворювання.

Дим від спалюваного листя швидко наповнює довкілля, проникаючи у домівки навіть крізь зачинені вікна та двері. Повітря стає гірким і важким, ускладнюється дихання.

Особливо небезпечним є спалювання на присадибних ділянках рослин, які були оброблені хімічними речовинами. А вдихання продуктів згорання цих сполук може бути надзвичайно небезпечним для здоров΄я.

Навіть аграрії часто знищують залишки сухої рослинності шляхом випалювання. В результаті таких дій не тільки згорають рослини, а гинуть птахи і тварини. Крім того, погіршуються механічні, фізичні, хімічні і біологічні властивості родючого шару ґрунту.
Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння,загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору. Особливо важко локалізувати пожежі на відкритих територіях, де вогонь поширюється дуже швидко.

Що ж робити з опалим листям? Його можна вивозити на звалища як побутові відходи, а можна компостувати, щоб потім використати як добриво для дерев чи кущів.
Дбаючи про чистоту обійсть, господарств, населених пунктів, не нашкодьте довкіллю та своєму здоров’ю!

Джерело: Державна екологічна Інспекція України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!