Новини

Повернутися до переліку новин

Держенергоефективності та китайський Фонд шовкового шляху розглянули можливості фінансування «зелених» проектів та створення «зеленого фонду» в Україні

Переговори з Головою фонду «The Silk Road Fund» Цзінь Ці відбулися 15 листопада  у Пекіні під головуванням заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталії Микольської за участю Голови Держенергоефективності Сергія Савчука, а також представників Мінагрополітики, МЗС, Мінекономрозвитку, Державної інноваційної фінансово-кредитної установи, Посольства України в Китаї.

Китайський інвестиційний фонд «The Silk Road Fund» з початковим капіталом у 10 млрд доларів фінансує великі енергетичні, інфраструктурні проекти в країнах вздовж Нового шовкового шляху і Морського Шовкового шляху. Фонд створено у 2014 році за участю кількох установ: State Administrion of Foreign Exchange, China Investment Corporation, China Development Bank, China Export and Import Bank. Загальний капітал фонду - 40 млрд доларів.

На сьогодні Фонд уклав угоди для підтримки 15 різних проектів на суму 6 млрд доларів. Серед проектів «чистої» енергетики - встановлення гідроелектростанції потужністю 720 МВт у Пакистані. У цей проект фонд інвестував майже 2 млрд доларів.

Важливо, що Фонд, окрім інвестування, також може створювати субфонди разом з іншими фінансовими установами.

Зі свого боку, Голова Держенергоефективності акцентував увагу на важливості створення в Україні «зеленого фонду», який буде спеціалізуватися саме на проектах відновлюваної енергетики і надавати початкові інвестиції. Такий фонд покладе початок масштабному співфінансуванню якісно розроблених «зелених» проектів.

Також Сергій Савчук детально розповів про переваги інвестування в «зелені» проекти в Україні та представив Інтерактивну інвестиційну карту UAMAP.   

За підсумками зустрічі сторони домовилися продовжити співпрацю та опрацювати можливі шляхи створення фонду для фінансування «зелених» проектів.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

The China-Eurasia Economic Cooperation Fund (CEECF) – китайський державний фонд створений для фінансування країн, які входять до китайського проекту «Один пояс, один шлях».

До речі, Фонд тісно співпрацює з такими міжнародними фінансовими установами, як International Financial Corporation, EBRD та інші.

Справа в тому, що інвестори оцінюють не лише регуляторні механізми та економічну ситуацію в країні, а й безпосередньо рентабельність та окупність проекту, і головне – його якість. Проекти мають бути настільки технічно та фінансово відмінними, щоб потенційний інвестор зрозумів, що проекти дійсно будуть успішними і результативними.

Тому наразі в рамках підписаних меморандумів про співпрацю України з Фінляндією та Данією ми разом з іноземними партнерами обговорюємо створення можливих механізмів, які могли б фінансувати розробку дійсно якісних проектів.

Фактично, в Україні за зразком інших країн потрібно створювати «зелені фонди», які будуть спеціалізуватися саме на проектах відновлюваної енергетики і надавати початкові інвестиції. Такому фонду потрібно мати технічний офіс, який допомагатиме розробляти якісні «bankable» проекти. Започаткування такої інституції буде стимулом для започаткування масштабного співфінансування таких проектів.

….

Щоб забезпечити швидке зростання, український сектор відновлюваної енергетики вимагає створення нових фінансових інструментів, таких як «Зелені банки / фонди», для сприяння розвитку та реалізації проектів.

Агентство готове обговорити створення Фонду зелених інвестицій в Україні. Також, спільно з місцевими органами влади є можливість забезпечити інвесторів переліком перспективних інвестиційних проектів в сфері виробництва електричної та теплової енергії і переробки сміття.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!