Новини

Повернутися до переліку новин

Держпродспоживслужба зобов’язала ТОВ «Технологія базальту» усунути причини забруднення повітря у Луцьку

У серпні-вересні 2018 року до Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області звернулися жителі міста Луцьк, які мешкають у прилеглих до ТОВ «Технологія базальту» житлових будинках, із скаргами на погіршення самопочуття внаслідок діяльності зазначеного підприємства та щодо проведення моніторингу повітря в межах житлової забудови.

Згідно з протоколами дослідження атмосферного повітря №3/1, 3/2, 3/4, проведених у вересні 2018 року Державною установою «Волинська регіональна лабораторія державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», концентрації вмісту фенолу в атмосферному повітрі в межах житлової забудови навколо ТОВ «Технологія базальту» перевищують встановлені нормативні показники.

За ініціативою ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області питання щодо викидів розглянуте на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Волинській ОДА. За підсумками засідання Держпродспоживслужбі поставлено завдання організувати проведення лабораторно-інструментальних досліджень атмосферного повітря на вміст фенолу та формальдегіду в зоні впливу підприємства.

На виконання даного рішення спеціалісти Держпродспоживслужби наприкінці вересня провели дослідження 10 зразків атмосферного повітря, які відібрали на чотирьох вулицях житлової забудівлі навколо підприємства. Результати засвідчили перевищення концентрації фенолу на одній із вулиць на відстані 395 м від підприємства.

Враховуючи це, ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області винесло припис ТОВ «Технологія базальту» та зобов’язало підприємство вжити невідкладних заходів щодо усунення причин забруднення атмосферного повітря населеного пункту в межах впливу об’єкта.

Крім того, від ТОВ «Технологія базальту» вимагалося забезпечити здійснення інструментально-лабораторних вимірювань параметрів викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами в акредитованих лабораторіях в установленому законодавством порядку з метою запобігання шкідливому впливу атмосферного повітря на здоров’я людей.
Загалом, історія з викидами ТОВ «Технологія базальту» має досить тривалу історію.

Підприємство зверталося до Держпродспоживслужби щодо видачі йому дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферна повітря, на що неодноразово отримувало відмову.

Так, у лютому 2018 року ТОВ «Технологія базальту» звернулося до Волинського окружного адміністративного суду з позовом до ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області про зобов’язання видати рішення про можливість видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферна повітря.

Рішенням суду від 11 квітня 2018 року обласну Держпродспоживслужбу зобов’язали повторно розглянути заяву підприємства від 20 листопада 2017 року та додані до неї документи для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та прийняти рішення, яким встановити можливість видачі такого дозволу.

На виконання цього судового рішення та за результатами повторного розгляду заяви підприємства від 20.11.2017 ГУ Держпродспоживслужби у Волинській прийняло рішення від 18.06.2018 № 04.02-09/3191 щодо неможливості видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. При цьому у даному рішенні визначені умови та встановлена можливість видачі позитивного рішення про можливість видачі дозволу на викиди у випадку дотримання меж санітарно-захисної зони.

У серпні 2018 року підприємство подало Волинському окружному адмінсуду позов до Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА (третьою особою на стороні відповідача, зокрема, є ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області) про зобов’язання видати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Справа призначена до розгляду на 30.10.2018.

Також наразі у Волинському окружному адміністративному суді на розгляді перебуває справа за позовом Державної екологічної інспекції у Волинській області до ТОВ «Технологія базальту» про застосування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю) у вигляді призупинення виконання робіт в частині експлуатації стаціонарних джерел утворення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та зупинення впливу фізичних та біологічних факторів ТОВ «Технологія базальту». Провадження у справі відкрите 11.10.2018р. Судове засідання у справі ще не призначало

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!