Новини

Повернутися до переліку новин

Держводагенство може вперше обмежити використання води через аномально теплі осінь і зиму

На більшості річок України спостерігається низька водність і весняного водопілля на українських річках не буде.

Державне агентство водних ресурсів України може вперше обмежити права водокористувачів у використанні води через аномально теплі осінь і зиму.

«Вперше за 120 років Україна опинилася в ситуації, коли гідрометеорологічні умови можуть спричинити обмеження прав водокористувачів у використанні води. Для цього у Держводагентства є всі законодавчі підстави», — ідеться в повідомленні відомства на сторінці в Facebook.

У відомстві зазначають, що ст.я 45 Водного кодексу говорить, що в разі настання маловоддя права водокористувачів можуть бути обмежені або змінено умови водокористування, в тому числі скиди води через греблі ГЕС.

«Разом з тим акцентуємо увагу, що в разі прийняття таких заходів пріоритетність надаватиметься забезпеченню питних і побутових потреб українців. За інформацією Укргідрометцентру, сьогодні на більшості річок України спостерігається низька водність. Відповідно, цього року на українських річках весняного водопілля не буде», — сказано в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що маловоддя може призвести до пересихання малих водотоків. «Міжвідомча комісія за погодженням режимів роботи дніпровських і Дністровського водосховища в контексті таких несприятливих умов і вираженого маловоддя погодила відповідні режими роботи водосховищ у березні 2020 року», — повідомили в Держводагентстві.

Як повідомляв УНІАН, в лютому Державне агентство водних ресурсів України заявило, що вже почало наповнення деяких водосховищ для підготовки до весняного сезону в умовах маловоддя нинішнього року. Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель назвав можливу посуху через нестачу води в річках серйозним викликом для України, оскільки такої теплої і безсніжної зими давно не було. Він також зазначив, що через брак води в річках виробництво електроенергії гідроелектростанціями в поточному році може зменшитися до 6 млрд кВт-год з 8 млрд кВт-год.

Режими роботи водосховищ опубліковано на офіційному сайті ДАВР.

Джерело: УНІАН

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!