Новини

Повернутися до переліку новин

Екологізація та декарбонізація промисловості: обмеження чи драйвер зростання?

Екологізація та декарбонізація промисловості: обмеження чи драйвер зростання? На це питання намагатиметься надати відповідь Олександр Дячук, голова комітету ПАЕУ з питань боротьби зі зміною клімату та адаптації до неї, Інститут економіки та прогнозування НАН України.

Експерт наголошує, що українська економіка залишається надзвичайно енерговитратною порівняно з розвиненими країнами світу, в тому числі завдяки високому ступеню зношеності основних засобів виробництва і їх моральній застарілості. Український показник енергоємності та вуглецеємності ВВП за паритетом купівельної спроможності більш як удвічі є більшим за відповідний світовий показник та більш як утричі більший за показник 28 країн ЄС. Окрім того, більшість великих промислових підприємств (в тому числі підприємств енергетичного сектору) мають показники викидів забруднюючих речових, які можуть бути в десятки разів більшими за європейські вимого, що ми зобов’язалися застосовувати в себе в країні. Все це негативно впливає на конкурентоздатність української економіки на світовому і особливо на європейському ринках.

Процес екологізації та декарбонізації української економіки триває, однак його темпи є занадто повільними через низький рівень запровадження екологічної та кліматичної політики в Україні, яка б допомагала та спонукала підприємства рухатися в напрямку модернізації на основі найкращих світових практик. Процес декарбонізації виробництва промислової продукції суттєво вирішує питання її екологічності, оскільки застосування нових низьковуглецевих технологій суттєво скорочує й викиди забруднюючих речовин.

Боротьба з глобальною проблемою зміни клімату, до якої долучилася Україна, породжує нові виклики для української промисловості. Міжнародна торгівля дедалі більше буде враховувати показники екологічності та вуглецеємності продукції, що експортується-імпортується країнами. А відтак українські експортери можуть вже найближчим часом мати справу з високими «вуглецевими» митними бар’єрами у разі відсутності прогресу в декарбонізації їхньої продукції, або з неможливістю працювати на європейському ринку, маючи екологічні показники, що не відповідають їхнім нормам.

Проте глобальна екологізація та декарбонізація світової економіки, яка набирає дедалі більших масштабів, надає шанс та можливості вітчизняним виробникам перейти від морально застарілих технологій до найкращих практик, і держава має цьому активно сприяти.
Валентин Щербина, віце-президент ПАЕУ, наголошує, що екологізація промислового виробництва є світовим трендом успішних економік та шляхом до модернізації виробництва в ефективне, енергоощадне та ресурсозберігаюче. Успішне впровадження екологічно дружніх технологій здешевлює вартість товарів, робіт та послуг. Разом з тим впровадження на виробництві систем екологічного управління, наприклад за стандартами ISO 14000, підвищує ефективність менеджменту підприємства в цілому. Вироблена на таких підприємствах продукція може бути сертифікована як екологічна та, відповідно, мати значно вищу ціну на ринку. Таким чином, екологізоване промислове підприємство отримує вищі прибутки, іміджеві досягнення, має конкурентну продукцію, може залучати інвестиції на вигідних умовах.

Екологічна промисловість — один із динамічних секторів розвитку економіки. Світовий досвід надає приклади успішних практик розвитку секторів перероблення відходів, виробництва товарів із отриманої таким чином сировини. КНР отримує від виробництва з європейських відходів м’яких іграшок прибуток вищий, ніж РФ від продажу нафти. Декарбонізація виробництва — найпростіший спосіб отримати сировину для карбонових технологій, а Україна може цю нішу зайняти і розвинути.

Своїм бачення проблеми та рішенням експерти поділяться на Щорічній стратегічній ЕКОконференції «ЕКОЛОГІЧНИЙ ДІАГНОЗ ТА РЕЦЕПТ ОЗДОРОВЛЕННЯ ДЛЯ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ: шукаємо рішення» 7 листопада у м. Києві.

Запрошуємо менеджерів та фахівців природоохоронної діяльності знайти рішення разом з експертом.

Не пропустіть найбільш авторитетний профільний захід промислової екології!

Місце проведення: МВЦ, м. Київ, Броварський просп., 15

Участь платна!
Кількість місць обмежено.


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!