Новини

Повернутися до переліку новин

EKOTRANSFORMATION-2018: кейс компанії GOODVALLEY

Нагадуємо, у травні ми розпочали новий проект «EKOTRANSFORMATION — 2018», спрямований на виявлення та популяризацію кращих досягнень в сфері ЕКО. Це проект про труднощі та рішення, які знаходять кращі підприємства на шляху зелених змін.

У цьому випуску ми розповімо про ще одного учасника проекту в номінації «КРАЩІ АГРОЕКОЛОГІЧНІ РІШЕННЯ» — компанію GOODVALLEY

Компанія Goodvalley була заснована в 1994-му році, коли данський фермер Том Аксельґаард поставив під сумнів раціональність тогочасних технологій ведення сільського господарства та їх негативний вплив на довкілля. Він вважав, що має бути інший спосіб виробництва високоякісних продуктів харчування, який би не завдавав шкоди природі.
Взявши за основу цю ідею, компанія розвивалася, зосереджуючись на унікальному та відповідальному підході до аграрного виробництва з мінімальним впливом на навколишнє середовище. На сьогодні політика Goodvalley полягає в забезпеченні якості продукції та турботи про довкілля «з поля до столу», а також у сталому задоволенні потреб населення світу, яке зростає.
2011 р. — запустивши повний цикл відповідального сільськогосподарського виробництва в Польщі, унікальна модель фермерства стала поширюватися на інші країни Східної Європи. Було впроваджено першу біогазову установку на базі підрозділу в Україні. 
2014 р. — компанія отримала звання в екологічно безпечному продовольчому виробництві з нейтральним показником СО2 на церемонії нагородження «Проривні зміни в бізнесі» (Transformational Business Award), яку організовують британська газета The Financial Times та Світовий банк.
2016 р. — технологія екологічно безпечного та сталого фермерства лежить в основі всього, робить компанія. Було випущено перші м’ясні продукти з свиней, яких виростили без використання антибіотиків та на основі кормів без ГМО.
2018 р. — вся увага сконцентрована на відповідальному веденні сільського господарства. Компанія прагне запровадити модель відповідального фермерства на всіх етапах виробництва, як на технології майбутнього.

Наприкінці весни редакція журналу «Екологія підприємства» побувала на об’єктах виробництва компанії, щоб на власні очі переконатися у екологічності виробництва, поставити керівникам кілька важливих запитань та вивчити ті проблеми, з якими працює екологічна служба агропідприємства. Спілкуємося з Любов’ю Богачевською (директор з питань розвитку компанії та комунікацій) та Оксаною Лаштою (провідний інженер з охорони навколишнього середовища).

Як вимірюється економічний ефект екологічної моделі, які переваги в результаті отримала компанія? Розкажіть детальніше про інтегровану модель відповідального сільськогосподарського виробництва від Goodvalley та про повний «зелений» цикл.

Відповідь:
Підприємство в Україні багато досвіду перейняло від сестринської компанії в Польщі, уникаючи етапу спроб і помилок. Повний «зелений» цикл передбачає контроль на кожному етапі виробництва:
1) органічне землеробство (використовуються новітні сучасні технології внесення органічних добрив), використання лише тих пестицидів, які зареєстровані та дозволені «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні»;
2) обробку полів сучасним автопарком (це дозволяє подбати про запобігання ущільнення грунтів);
3) біогазовий завод, гноєсховище новітнього типу із сучасною системою зброджування, де ведеться постійний контроль за показниками;
4) якісна система управління відходами.

Як можна впровадити та розвивати новаторські технології данського фермерства в Україні? Які головні перешкоди?

Відповідь:
За кордоном все легше, починаючи від законодавчого регулювання оренди землі, закінчуючи ментальністю працівників. Іноді в пошуку рішень для української компанії не знаходиться законодавче підґрунтя, особливо в частині державних санітарних норм та ДБНів. Також виникають складнощі з тим, що не всі новітні препарати можна в нашій державі дослідити лабораторно. Питання будівництва біогазових комплексів — непросто знайти проектувальника. Не до кінця готове українське законодавство до роботи з новітніми європейськими технологіями.
Також для прикладу — кожна ферма повинна мати СЗЗ (санітарно захисні зони) зі гноєзбірниками. Традиційно вони відкриті. У Goodvalley вони всі закриті (спеціальна технологія анаеробного зброджування) — тому постійних викидів ми не маємо. Так от — на початкових етапах нам доводилось аргументувати кожному контролеру, чому в нас не використовується традиційна відкрита форма (з усім відповідним пакетом документації).

Увага! Матеріал публікується частково! Повна версія –  в рубриці ЕКОтрансформація  журналу «Екологія підприємства» № 7, 2018

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 7, 2018

Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!