Новини

Повернутися до переліку новин

Енергетична безпека країни сьогодні на передньому плані

Про це йшлося на брифінгу Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана в Кабінеті Міністрів України. Міністр наголосив, що основою енергетичної безпеки є забезпечення країни енергетичними ресурсами.

Юрій Продан поінформував про ситуацію у вугільній галузі: «Якщо говорити про те, що ми здійснили у вугільній галузі, перш за все, ми ліквідували посередників. Сьогодні вугілля безпосередньо з державних підприємств надходить на теплові електростанції, на підприємства металургійного комплексу, це коксівне вугілля. Посередників на сьогодні там немає».

Міністр наголосив, що на сьогодні здійснюється контроль щодо недопущення закупівлі шахтного обладнання за завищеними цінами.

«Звісно, ми на сьогодні переглядаємо всі фінансові плани кожної шахти для того, щоб позбутися випадків закупівлі обладнання, коли ціна на обладнання перевищує на 20 - 60% його справжню ціну», - наголосив Міністр.

Також Юрій Продан поінформував про результат переговорів щодо збільшення реверсних поставок газу в Україну з європейських країн: «На сьогодні ми маємо підтвердження від газотрейдерів, від операторів газотранспортної системи Польщі, Угорщини, що ми можемо здійснювати реверс на середньодобову величину десь близько 20 млн. кубометрів газу. І на сьогодні є газотрейдери, які готові включитися в цю роботу і поставляти газ за відповідними ринковими і європейськими цінами в Україну у таких обсягах».

Міністр повідомив про відновлення переговорів та активізацію роботи з польською стороною щодо проекту "Броди – Адамова застава".

Одним із факторів підвищення енергетичної безпеки, за словами Міністра, є збільшення видобутку газу на території України, зокрема з нетрадиційних джерел. Юрій Продан нагадав, що ті ресурси, які можуть бути задіяні у видобутку сланцевого газу, на сьогодні оцінюються в 30 трлн. кубометрів газу. «Я думаю, що конкретні результати щодо видобутку газу компанії "Шелл" будуть десь у наступні два роки. Через два роки, я думаю, ми отримаємо вже конкретні результати»,- зазначив Міністр.

Міністр наголосив про важливість впровадження в Україні Ініціативи прозорості видобувних галузей, що сприятиме залученню інвестицій.

Також зауважив, що суттєвим негативним чинником, який впливає на енергетичну безпеку України, є захоплення агресором компанії «Чорноморнафтогаз». «Тільки підтверджені запаси природного газу в цьому регіоні становлять 100 млрд. кубічних метрів газу, це те, що практично можна видобувати, це підтверджені запаси. А прогнозні запаси - близько 3 трлн. кубічних метрів газу. Це серйозна втрата для нашої енергетичної безпеки», - зазначив Юрій Продан та наголосив, що тільки фінансової допомоги було надано цій компанії з боку «Нафтогазу» на суму близько 12 млрд. грн.

Юрій Продан розповів також про активізацію роботи щодо  посилення енергетичної безпеки в атомно-промисловому комплексі, зокрема щодо постачання ядерного палива та  здійсненню будівництва сховища ядерного палива.

На запитання представників ЗМІ Юрій Продан прокоментував питання щодо розрахунків за російський газ. Міністр  наголосив, що Україна готова виконувати свої зобов’язання і діяти в межах попередніх домовленостей.

Міністр зазначив, що у 2013 році були домовленості з Росією про те, що  Росія зобов’язується надати кредит у розмірі 15 млрд доларів, з них 2 млрд в лютому 2014 року повинно піти в рахунок оплати боргу за газ, проте Росія не дотримується домовленостей, і кредит у лютому не було надано. «Інших домовленостей з Російською Стороною наразі немає. Якби зобов’язання Росією були виконані, ми б розрахувалися за газ вже в лютому 2014 року», - наголосив Міністр і додав, що Україна готова повернутися до попередніх домовленостей і вирішувати питання в економічній, а не політичній площині.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!