Новини

Повернутися до переліку новин

ЕВА створила комітет з промекології і сталого розвитку

25 лютого, Європейська Бізнес Асоціація оголосила про створення комітету, який буде займатися питаннями промислової екології і сталого розвитку.

Комітет з промислової екології і сталого розвитку при Європейській Бізнес Асоціації має намір сфокусуватися на вдосконалення українського законодавства, щоб стимулювати екологічну модернізацію підприємств та поліпшити стан навколишнього природного середовища. «Представники найбільших компаній аграрної, металургійної, енергетичної, цементної галузей України об'єдналися під егідою Європейської Бізнес Асоціації, щоб сприяти формуванню такої законодавчої бази, яка сприяла б посиленню економічного потенціалу країни не на шкоду соціальній та екологічній сферам», — розповів у ході презентації Станіслав Зінченко, керівник Комітету з промислової екології і сталого розвитку, директор GMK Center.

Він нагадав, що тільки у 2018 році українські підприємства витратили на природоохоронну діяльність $1,3 млрд, З них $0,4 млрд — капітальні інвестиції.

При цьому структура капітальних інвестицій у 2018 році виглядала таким чином:

  • $129 млн — на охорону атмосферного повітря і проблеми зміни клімату;
  • $62 млн – на очищення стічних вод;
  • $43 млн – на поводження з відходами;
  • $53 млн – на захист і реабілітацію ґрунту, підземних і поверхневих вод;
  • $83 млн – на інші заходи.

Станіслав Зінченко, голова Комітету екології та сталого розвитку, ЄБА: — Комітет у першу чергу зібрав разом компанії, які інвестують в Україну, створюють додану вартість. Сталий розвиток — це актуальний глобальний тренд у світі, що поєднує розвиток промисловості та економіки разом з розвитком суспільства та екологічної відповідальності. Всі компанії-члени Комітету вносять свій внесок в екологічній модернізації, інвестують значні кошти в енергоефективність, регіональний розвиток. Тому наша команда, яка зустрілася тут, домовилася обмінюватися досвідом і максимально поширювати його з точки зору екологічної практики підприємств, ділитися своїми ідеями та проектами з органами законодавчої, виконавчої влади та контролюючих органів для досягнення загального успіху.

У рейтингу Climate Change Performance Index 2020, який оцінює дії країн зі зниження викидів парникових газів, Україна отримала високу оцінку (60,6 балів зі 100 можливих), зайнявши 17-е місце. На жаль, такий результат досягнуто за рахунок падіння виробництва, тоді як ефективність державної екологічної політики залишається низькою (30,6 балів зі 100 за версією Climate Change Performance Index 2020).

Щоб підвищити ефективність екологічної політики, Комітет з промислової екології і сталого розвитку ставить перед собою наступні цілі:

1. Зменшення викидів і тиску на навколишнє середовище.

2. Впровадження на законодавчому рівні чіткого механізму поетапного скорочення викидів забруднюючих речовин.

3. Зміна реципієнтів екологічного податку. Пріоритет має надаватися місцевим громадам і самим підприємствам. Всі зібрані кошти мають направлятися виключно на здійснення екологічних програм і проектів.

4. Впровадження принципів циркулярної економіки і зростання ролі вторинного використання ресурсів.

5. Підвищення рівня знань та поінформованості ключових стейкхолдерів і громадян з проблематики промислових відходів.

6. Створення послідовної податкової політики, яка повинна підтримувати позитивні процеси на підприємствах і покращувати їх екологічні показники.


Європейська Бізнес Асоціація — найбільш впливове і найбільше об'єднання українського бізнесу. Понад 20 років ЄБА працює над вирішенням важливих для інвестиційного та бізнес-клімату питань. За підсумками 2019 року об'єднання налічувало 1118 учасників. Серед своїх пріоритетів у 2020 році об'єднання називає: протидію тіньовій економіці, зниження податкового тиску на легальний бізнес, впровадження принципів circular economy, гармонізацію законодавства України з нормами ЄС, оновлення трудового законодавства, охорону здоров'я, сприяння розвитку міжнародної торгівлі і підтримку інновацій, а також стимулювання інвестиційної привабливості України.

Джерело: УНІАН

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!