Новини

Повернутися до переліку новин

Гаряче запитання щодо спеціального водокористування

До спеціального водокористування не відноситься використання води в обсязі 5 куб. на добу (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру щодо спеціального водокористування» від 7 лютого 2017 року № 1830). Чи здійснюється оплата за використану воду в цьому випадку?

Відповідь: Статтею 48 Водного кодексу України (далі — ВКУ) визначено, що спеціальне водокористування — це забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів.

Спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських (у тому числі для цілей аквакультури) та інших державних і громадських потреб.

Не належать до спеціального водокористування, в тому числі й забір та/або використання води в об’ємі до 5 куб. м на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води.

ВКУ, зокрема статтею 49, виззначено, що спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування. Вказана норма кореспондується із статтею 255 Податкового кодексу України, якою визначено, що рентна плата справляється за спеціальне водокористування.

Отже, за забір та/або використання води в об’ємі до 5 куб. м на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води рентна плата не справляється, оскільки це не є спеціальним водокористуванням.

Хоча з моєї точки зору це не зовсім логічно.

Цей матеріал опубліковано частково. Повний текст — у № 11 журналу «Екологія підприємства» за 2017 рік.

У № 11 журналу «Екологія підприємства» за 2017 рік ми продовжили публікувати унікальний практикум «Поводження з небезпечними відходами в Україні: 50 головних запитань», початок якого у № 10 за 2017.

Іван Паламарчук, заслужений природоохоронець України, експерт журналу «Екологія підприємства» відповів на гаряче запитання, поставлене виданням «Екологія підприємства».

Відповіді експертів на інші запитання щодо поводження з відходами — у № 10, № 11 та № 12 видання «Екологія підприємства» у матеріалі «Управління відходами — 2017: 50 головних запитань. Міжнародний досвід. Практика України».

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 11, 2017.

Придбати журнал Найближчі заходи

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!