Новини

Повернутися до переліку новин

Гарячі запитання, що можуть виникнути в роботі еколога агропідприємства

Згідно із Законом про ОВД великі свинокомплекси з понад 5000 поголів’я не підпадають під дію Закону? Як бути в зв’язку з неточністю в документі? Які мають бути дії еколога такого агропідприємства?

Коментар експерта журналу Паламарчук І. О.

До першої категорії планованої діяльності відносяться: потужності для інтенсивного вирощування птиці (60 тисяч місць і більше), у тому числі бройлерів (85 тисяч місць і більше), свиней (3 тисячі місць для свиней понад 30 кілограмів або 900 місць для свиноматок) — тут відсутнє формулювання «і більше» (прим. ред.). До другої категорії планованої діяльності відносяться: потужності для вирощування: птиці (40 тисяч місць і більше); свиней (1 тисяча місць і більше, для свиноматок — 500 місць і більше); великої та дрібної рогатої худоби (1 тисяча місць і більше); кролів та інших хутрових тварин (2 тисячі голів і більше).
Отже, еколог повинен чітко і достовірно інформувати зацікавлених осіб з посиланням на Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23 травня 2017 року № 2059-VIII про предмет ОВД.

Щодо відсутності «більше».
У першій категорії законодавець, з моєї точки зору, припустився описки, яка не дає чіткої відповіді. Натомість зазначені мінімальні значення поголів’я свиней (3 тисячі місць для свиней понад 30 кілограмів або 900 місць для свиноматок). Тобто від зазначеної цифри поголів’я і більше підпадають під дію ОВД, адже екологічний вплив буде значно більшим. У другій категорії законодавець зазначив: свиней (1 тисяча місць і більше, для свиноматок — 500 місць і більше);

Раніше дозволи на спецводокористування видавалися на кожен водозабір, тобто на підрозділі є свердловина, відповідно на неї видавався окремий дозвіл, на інший підрозділ того ж підприємства видавався інший дозвіл. Зараз Держводагенство вимагає отримувати один об’єднаний дозвіл для усієї юридичної особи. Це створює значні незручності. Тобто слід отримувати один дозвіл на спец водокористування, де мають бути включені усі водозабори однієї юридичної особи!? Якщо компанія стрімко розвивається, це значно гальмує процес розвитку, перетворює роботу в тривалий процес бюрократії?

Коментар експерта журналу Паламарчук І. О.

У вказаному випадку органи Держводагенства діють цілком правомірно. Річ у тім, що норми статті 48 Водного кодексу України поширюються на водокористувача, а не окремий водозабір (споруду або пристрій для забору води з водного об’єкта). В дозволі на спеціальне водокористування встановлюються ліміт забору води, ліміт використання води та ліміт скидання забруднюючих речовин. Із цього вбачається, що ліміти встановлюються для водокористувача не залежно від кількості водозаборів.

Увага! Матеріал публікується частково! Повна версія –  в журналі «Екологія підприємства» № 7, 2018

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 7, 2018

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!