Новини

Повернутися до переліку новин

Глобальне потепління дозволяє деревам рости швидше, але знижує міцність деревини

По мірі того, як на планеті зміцнюється потепління, вегетативний сезон подовжується — і в деяких регіонах рослини отримали цілий додатковий тиждень в році, коли вони можуть продовжувати звичайне зростання. Однак високі температури та антропогенні забруднення нівелюють цей ефект: утворенні тканини виявляються неміцними, роблячи дерева ламкими і знижуючи якість видобутої деревини. До таких висновків прийшли Ханс Претцш (Hans Pretzsch) і його колеги з Технічного університету Мюнхена, статтю яких публікує журнал Forest Ecology and Management.

Дійсно, в одній із своїх попередніх робіт Ханс Претцш виявив, що на тлі помітного збільшення середньої температури темпи росту ялини і бука в Центральній Європі зросли за останнє сторіччя на вражаючі 77 відсотків в рік. Це було б добре: збільшена продуктивність дерев означає більшу кількість вуглекислого газу, пов’язаного з атмосферою, і великі обсяги ресурсів, доступних для використання людьми. На жаль, у новій роботі Претцша показано, що це не так.

Автори дослідження спиралися на дані моніторингу 41 ділянки в лісах на півдні Німеччини, деякі з яких збираються ще з 1870 року. Вони також зібрали та проаналізували зразки деревини місцевих ялин (Picea abies), дубів (Quercus petraea), буків (Fagus sylvatica) і сосен (Pinus sylvestris). Виявилося, що для всіх чотирьох видів щільність деревини впала на 8-12 відсотків порівняно з 1870 роком. Частково такий ефект пов’язаний з самим прискореним ростом. Проте в більшій мірі він може бути викликаний дією азотовмісних забруднень, що надходять у повітря з вихлопом автомобілів, а у воду і ґрунт — у вигляді сільськогосподарських добрив.

Читайте також: Тривожні явища вже з нами: кліматологи заявили про можливий оранжерейний ефект на Землі

За оцінкою вчених, питомий вміст вуглецю в такій ослабленій деревині наполовину менше, ніж було в кінці XIX століття, що знижує ефективність зв’язування атмосферного вуглекислого газу. Тим не менш автори вважають процес в цілому позитивним: нехай і в ослабленому вигляді, але дерева ростуть активніше, і ліси починають поширюватися швидше, що може хоч трохи послабити негативний вплив людини на біосферу.

Джерело: Цікавості

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!