Новини

Повернутися до переліку новин

Іспанія, Франція, Греція та Швеція краще за всіх виконують зобов'язань по боротьбі зі зміною клімату

Іспанія, Франція, Греція та Швеція краще інших країн ЄС підійшли до виконання планів по боротьбі зі зміною клімату. Проте навіть вони навряд чи встигнуть виконати зобов'язання до 2030 року.

До таких висновків дійшли експерти Європейського кліматичного фонду (ECF) у своїй доповіді, присвяченій кліматичній політиці всіх країн ЄС.

За оцінками укладачів доповіді, якщо країни не змінять кліматичну політику, до 2030 року Іспанія досягне поставлених цілей з імовірністю 53 %, Франція – 47 %, Греція – 43 %, а Швеція – 42 %.

Найповільніше боротьба зі зміною клімату триває в Словенії, яка тільки з імовірністю 3 % виконає свої зобов'язання до 2030 року, а також у Словаччині та Німеччині – в обох країнах ймовірність виконання плану оцінили в 13 %.

Тим часом деякі країни ЄС вже почали вносити корективи у свої плани боротьби з глобальним потеплінням. Наприклад, в Німеччині запропонували обмежити швидкість на всіх автобанах до130 кілометрами на годину, щоб зменшити викиди вуглекислого газу. А ще раніше партія «зелених» виступила із закликом зафіксувати в конституції Німеччини необхідність знижувати викиди парникових газів, як прописано в Паризькій угоді 2015 року (щоправда, ця пропозиція поки не була реалізована).

ECF оцінював ефективність «кліматичної» політики в різних країнах за трьома категоріями.

По-перше, це відповідність національних цілей наміру ЄС стати «енергетично нейтральним» до 2050 року, тобто поглинати стільки ж парникових газів, скільки і виділяти. По-друге, відповідність діючих в країні норм заявленим цілям. І, нарешті, результативність цих норм на сьогодні.

Згідно з кліматичною стратегією ЄС, до 2030 року Євросоюз повинен викидати в атмосферу на 40 % менше парникових газів, ніж в 1990-му, і виробляти 27 % електроенергії з поновлюваних джерел. Поки що рівень шкідливих викидів в ЄС приблизно на 22 % нижчий, ніж в 1990 році (у всьому світі він збільшився на 16 %, за даними Світового банку).

Незважаючи на певні складнощі, Євросоюз є одним зі світових лідерів з реалізації кліматичної політики. Чинний план боротьби зі змінами клімату в ЄС прийнято в 2014 році, а нещодавно Євросоюз прийняв масштабну концепцію боротьби із забрудненням атмосфери. В її рамках, наприклад, викиди легкових автомобілів мають скоротитися до 2030 року на 37,5 %, а вантажівок – на 30 %. Також нова концепція стосується сільського господарства, промисловості і виробництва електроенергії й тепла.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами ЄвроПульс

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!