Новини

Повернутися до переліку новин

Кінець епохи вугілля: німці більше не видобуватимуть кам'яне вугілля

Німці більше не видобуватимуть кам'яне вугілля. Це неекологічно і дорого. Дешевше імпортувати з Туреччини чи Колумбії.

У грудні минулого року німці перегорнули ще одну сторінку своєї промислової історії: у Рурському регіоні, центрі видобутку вугілля в Німеччині, закрилася остання діюча шахта - «Проспер-Ганіель». Протягом багатьох десятиліть копальня була не лише найбільшим роботодавцем міста Боттропа, а й також єдиним великим підприємством у ньому. Пише DW

Шахта закривається, місто розвивається  Мономісто Боттроп, яке десятиліттями жило з видобутку вугілля, заздалегідь підготувалося до цього.
У Боттропі спрацював варіант із поступовим розвитком невеликих компаній. Шість відсотків безробітних у місті - один з найнижчих показників у Рурському регіоні. У сусідньому Гельзенкірхені, приміром, рівень безробіття удвічі вищий. На відміну від інших міст регіону, мешканці не залишають Боттроп. Навпаки, населення міста навіть дещо збільшується.
Щоби краще зрозуміти позитивні зрушення у Боттропі, варто повернутися на багато років назад. На 117 кілометрів простягнулася під земною поверхнею невидима мережа шахт. Видобуток під Боттропом і сусідніми містами ведеться з 1863 року. Упродовж багатьох десятиліть шахти годували мешканців, а Німеччину - обігрівали й освітлювали.
Те, що колись усе це закінчиться, було зрозуміло. Тому на початку 1990-х років вирішальним для Боттропа стало середньо- і довгострокове планування спільно з міжнародною будівельною виставкою Emscherpark (IBA). «Ми розпочали розробку під гаслом  «Що сформує нас у майбутньому?» - пригадує співробітник мерії міста Андреас Плескен.

Наполовину скоротити викиди СО2
Визначальними для подальшого розвитку Боттропа стали три складові: дозвілля, клімат і наука. Наразі до міста на вихідні або у вільний час до міста щороку приїздять близько трьох мільйонів відвідувачів - їх приваблює розважальний комплекс «Альпін-центр»  із найдовшим у світі критим лижним спуском завдовжки 640 метрів, парк атракціонів Movie Park та інші подібні заклади.

Рішення пов'язати майбутнє міста з темою захисту клімату і технологіями майбутнього принесло Боттропу і міжнародне визнання: йдеться про пілотний проект під назвою «Місто інновацій». Його мета - переобладнання і реструктуризація великих населених пунктів з урахуванням кліматичних умов і залученням місцевих підприємств до цього процесу.

Важливою частиною проекту є також зобов'язання скоротити викиди вуглекислого газу на 50 відсотків, що має посприяти поліпшенню якості життя у місті. Передбачається, що ініціатива стане прикладом для інших громад Рурського регіону та району Емшер, але вона привертає увагу і на міжнародному рівні. «Не минає і місяця, щоби наш бургомістр не розповідав про проект десь за кордоном або іноземним ЗМІ, що приїздять до Боттропа», - говорить Андреал Плескен.

Сонячна і геотермальна енергетика, а також енергоощадні технології - це ті напрями розвитку, які визначають життя Боттропа сьогодні. Перехід до «зеленої» енергетики у місті відбувається за участі місцевих компаній. Приміром, у Боттропі є підприємство, що займається зварювальними роботами і працює тільки на сонячній енергії. Будинки зводять або реконструюють з урахуванням кліматичних умов та енергоефективності.

Тож закриття вугільної шахти для Боттропа виявилось вельми вчасним, хоча у місті про це відкрито не говорять. Між тим вивільнені території, що раніше належали шахтарям, вивільняють Боттропу новий майданчик для експериментів.

«У нас майже не залишилось ділянок для комерційного будівництва. Але тепер, спільно з містом Ессеном і компанією RAG Montan Immobilen GmbH - дочірнім підприємством видобувальної компанії RAG - ми зможемо використати для нашого проекту вивільнені площі», - радісно ділиться Андреас Плескен.
Для цього Боттроп та Ессен мають приблизно 1700 гектарів на два міста. На цій території хочуть звести будинки, де під одним дахом розташуються офісі й квартири. Між Боттропом та Ессеном також планують прокласти екологічну швидкісну магістраль.
У подальших планах Боттропа - запуск екологічного громадського транспорту, розвиток мережі електровелосипедів і безпілотні авто. А ще - розвиток проблемних районів міста, а також зведення житлових кварталів уздовж каналу Рейн-Герне, що з'єднує Рурський регіон з іншими частинами федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія та іншими землями Німеччини. Усе це, звісно, поки що лише плани на майбутнє. Але шанси на їх здійснення доволі високі.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами www.dw.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!