Новини

Повернутися до переліку новин

Київводоканал б’є на сполох: протягом травня вміст фосфатів у стічних водах, які надходять на очистку, втричі перевищує граничнодопустиму концентрацію

Щороку з приходом спекотної погоди у природних водоймах розпочинаються процеси «цвітіння», спричинені ростом синьо-зелених водоростей у воді.

Стимулюють активний ріст зазначених водоростей фосфатні сполуки, які досі широко використовуються у побутових мийних засобах на території України. Внаслідок цвітіння у воді зменшується вміст кисню, що в результаті може призвести до загибелі риби, фактично знищення водойми як джерела питного водопостачання та місця відпочинку, а також порушення екосистеми в цілому.

Крім того фосфатовмісні мийні засоби для прання та миття посуду можуть викликати додаткові алергічні реакції організму, оскільки фосфатні сполуки не вилучаються повністю з поверхні навіть при трикратному полосканні у гарячій воді.

Київводоканал, який цілодобово готує питну воду з річкової, а також очищує каналізаційні стоки перед випуском їх у річку, вже зараз з настанням потепління занепокоєний ситуацією з перевищенням фосфатів у стічних водах містах Києва. Так, згідно з даними аналітичного відділу Головної диспетчерської протягом травня 2014 року вміст фосфатів у стічних водах, які надходять на очистку на Бортницьку станцію аерації, при нормі 8 мг/дм3 становив майже 26 мг/дм3, тобто в перевищував граничнодопустиму концентрацію в три рази.

При цьому запроектовані понад 50 років тому споруди станції не розраховані на стоки такої концентрації та взагалі не передбачали вилучення біогенних елементів.

Питання про заборону виробництва та використання побутової хімії з фосфатами на території України постало ще у 2010 році. Однак і досі такого рішення на законодавчому рівні не прийнято.

Нагадаємо, що Київводоканал власними силами понад рік тому розробив проект ініціативи по забороні фосфатовмісних мийних засобів, який підтримала переважна більшість водоканалів.

Обмеження пропонується застосовувати найближчим часом як для мийних засобів ввезених на територію України, так і для засобів вироблених в нашій країні.

До набрання чинності повної заборони використання фосфатовмісних мийних засобів пропонується запровадити екологічний збір, кошти якого спрямовуватимуться на будівництво та модернізацію водоочисних споруд із застосуванням технології дефосфорації та денітрифікації у найбільш екологічно несприятливих регіонах. Крім того, передбачається повна заборона розповсюдження реклами мийних засобів, у складі яких містяться фосфати.

Слід зазначити, що подальше зволікання з введенням заборони на фосфатовмісні мийні засоби на рівні держави ставить під загрозу роботу каналізаційних споруд біологічної очистки та стан природних водойм, які слугують джерелами питного водопостачання по всій Україні. Закликаємо усіх громадян свідомо підходити до вибору побутової хімії, уважно читати склад продукції та надавати перевагу екологічно безпечним засобам.

 

Довідка

- У 2010 році була ухвалена Постанова Верховної Ради України «Про розроблення Загальнодержавної програми щодо зменшення та поступового припинення використання на території України мийних засобів на основі фосфатів».

- У 2011 році рішення Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи «Про підготовку проекту Загальнодержавної програми щодо зменшення та поступового припинення використання на території України мийних засобів на основі фосфатів» підтвердило, що розв’язання проблеми негативної дії фосфатів, які входять до складу синтетичних миючих засобів, на навколишнє природне середовище і здоров’я людини можливе лише шляхом розроблення і подальшого виконання програми щодо зменшення та поступового припинення використання на території України мийних засобів на основі фосфатів.

- Розпочата у листопаді 2011 року інформаційна кампанія Київводоканалу «Стоп фосфати» отримала широку підтримку громадськості та сприяла формуванню свідомого вибору громадян на користь екологічної продукції.

- У 2013 році Постанова КМУ від 12.06.2013 р. №408 «Про внесення змін до постанови КМУ від 20.08.2008 р. №717» внесла зміни до Технічного регламенту мийних засобів, передбачивши наступні обмеження:

×          у пральних порошках загальний вміст фосфору не повинен становити чи перевищувати 0,5 грама в рекомендованій кількості та/або дозуванні прального порошку для використання в основному циклі процесу прання у жорсткій воді для стандартного завантаження пральної машини;

×          у мийних засобах для побутових посудомийних машин загальний вміст фосфору не повинен становити чи перевищувати 0,3 грама в стандартній дозі мийного засобу для використання в основному циклі миття для завантаження посудомийної машини столовим набором на 12 персон.

Однак зазначені зміни набирають чинності лише у грудні 2014 р. та 1-го січня 2017 року відповідно.

- У червні 2013 року Указом Президента України № 350/2013 було введено в дію рішення РНБО від 25.04.2013 року «Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 27 лютого 2009 року «Про стан безпеки водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою в населених пунктах України». КМУ протягом півроку був зобов’язаний забезпечити розроблення та внести на розгляд Верховної Ради України проект закону України про державне регулювання використання синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії, передбачивши поступове припинення використання на території України синтетичних миючих засобів на основі фосфатів

- У липні 2013 року було подано до ВРУ Проект Закону про державне регулювання у сфері мийних засобів № 2579а від 11.07.2013. У квітні 2014 – зазначений проект відкликано.

Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!