Новини

Повернутися до переліку новин

Коли утилізують тверде ракетне паливо на Павлоградському хімзаводі: Мінекоенерго коментує ситуацію

«Дніпропетровський регіон на межі масштабної екологічної катастрофи, вже 15 років не можуть утилізувати тверде ракетне паливо, яке ще залишилося з часів розпаду Радянського Союзу. Причина традиційна — масштабне недофінансування. Державне підприємство, де знаходиться близько 1,8 тис. тонн палива, не може належним чином ні зберігати, ні утилізувати його. У зв'язку з цим виникають величезні ризики, реччовина нестабільна і в разі її детонації можливі трагічні наслідки», — передають «Факти».

Повідомляється, що на території підприємства знаходиться 38 цистерн із твердим ракетним паливом, кожна важить по 50 тонн. Такі ступені балістичних ракет необхідно зберігати в особливих умовах. Збільшення температури хоча б на один градус, збільшує швидкість хімічних реакцій у 10 разів, що є критичним для палива.

«Для зберігання необхідно забезпечити їм комфортні умови, визначений температурний режим і вологість, які дозволять забезпечити стабільний стан при їх зберіганні. Порушення цих режимів може викликати несанкціоноване займання, вибух», — говорить технічний директор Павлоградського хімзаводу Євген Устименко.

Павлоградський хімічний завод — єдине підприємство в Україні, яке може утилізувати це паливо, відповідна програма почала діяти 15 років тому. За цей час переробили 2/3 палива від загального обсягу. На одну цистерну необхідно 2 місяці. Процес повністю автоматизований. Гарантійний термін цього палива 10 років, однак, він закінчився ще два десятиліття тому. На сьогодні суміш не стабільна і небезпечна, у разі аварії може статися екологічна катастрофа надзвичайних масштабів.

За словами, начальника Управління охорони праці, екологічної безпеки та спеціального режиму Павлоградського хімічного заводу Тетяни Холоденко, за рахунок впливу атмосферних опадів відбувається утворення соляної кислоти, яка вражає об'єкти навколишнього середовища, біоценоз, і в залежності від рози вітрів іде збільшення масштабів ураження до 100 км.

Як зазначається, перероблене паливо і його компоненти використовуються для цивільних потреб або в оборонній галузі. Кошти на утилізацію виділяють із держбюджету, проте, нині недофінансування становить 300 млн грн, що фактично зупиняє весь процес. На цей рік держава виділила 160 млн грн, цього вистачило на утилізацію 3 цистерн, які були в критичному стані. На наступний рік у бюджеті закладено в п'ять разів менше.

Натомість, генеральний директор підприємства Леонід Шиман повідомив, що фінансування урізано до 30 млн грн: «Практично цих грошей не достатньо не для забезпечення безпеки, не для утилізації. Можна ці гроші повернути назад державі, в бюджет України і сказати, що фінансування повністю припинено», — говорить Леонід Шиман.

На підприємстві повідомляють, що повністю завершити процес утилізації можна у 2022 році, для цього необхідно більше 1 млрд грн. А ось в уряді пояснюють, що проблема не тільки в грошах, а перш за все не вистачає підрядників, які вміють утилізувати паливо. Адже аналогічна ситуація є в двох областях і обіцяють до кінця року виробити план утилізації таких відходів.

«До кінця року ми будемо мати план. Гроші на це є. У деяких випадках держава відповідає за це», — заступник міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Роман Абрамовський

Якщо держава не збільшить фінансування, утилізація ракетного палива затягнеться років на 15. Час грає проти. Є ризик, що вся ця суміш детонує.

Джерело: ІА «Міст-Дніпро»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!