Новини

Повернутися до переліку новин

Кому потрібна «зелена революція», людина, що саджала дерева — новий огляд книжок та фільмів у рубриці «Екологія, література та кіно»

Редакція журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» продовжує публікувати матеріли рубрики «Екологія, література та кіно», у якій ми збираємо для вас бібліотеку та пізнавальні фільми, що допоможуть інакше глянути на взаємини природи та людини й змінити ставлення до навколишнього середовища.


Томас Фрідман. Спекотний, плоский, багатолюдний. Кому потрібна «зелена революція» і як нам реконструювати Америку

 

У своїй блискучій книжці лауреат Пулітцерівської премії Томас Л. Фрідман пояснює, що глобальне потепління, швидкий приріст світового населення, збільшення чисельності середнього класу за допомогою глобалізації призвели до виникнення небезпечно нестабільного світу - «спекотного, плоского і багатолюдного».

Крім того, автор показує, як ті ж причини, через які люди бездумно нищать природу, спровокували і світову фінансову кризу.

Книга «Спекотний, плоский, багатолюдний» — класична робота Томаса Л. Фрідмана, що не визнає авторитетів, критична та звернена до майбутнього.

Анімаційний фільм «Людина, що саджала дерева»
Режисер: Фредерік Бак, Канада, 1987 р.

Анімаційна екранізація оповідання-алегорії французького письменника Жана Жіоно. Цей фільм завоював майже 40 призів, у тому числі «Оскар». У ньому розповідається про самотнього пастуха, який вирішив «зцілити землю» — перетворити пустелю на ліс.

Мандрівник, він же оповідач, відвідує відлюдника протягом майже сорока років і стає свідком того, як земля, на якій нічого до цього не росло, поступово перетворюється в райський сад — ліс Вергон. Чудо відбувається ціною безмежної щедрості та наполегливості відлюдника, який дожив до глибокої старості наодинці з природою.

Ключовий момент цієї історії — її алегоричність. Дерева символізують життя, яке можна приводити в будь-який світ, наскільки б страшними в своїх амбіціях не були його мешканці. Переймаючись цією історією, багато хто став робити припущення, що головний  персонаж  існував насправді, а вся історія, будучи реальністю, була відображена письменником, коли він її особисто спостерігав. Довго автор підтримував таку думку, але одного разу спростував ії своїм листом, в якому написав, що просто хотів пробудити в людях прагнення і любов до посадки дерев.

Документальний фільм «Рослинна нація (PlantPure Nation)»
Режисер: Нельсон Кемпбелл, США, 2015 р.

Харчування цільними рослинними продуктами сприяє запобіганню та лікуванню цукрового діабету, раку і хвороб серця. Чому ви не чули про це раніше? У кого золото, той і диктує правила. Існують впливові і надзвичайно прибуткові галузі промисловості, які зазнають великих збитків, якщо люди почнуть переходити на рослинну дієту. Ці галузі роблять все, що в їх силі, щоб захистити свій прибуток і своїх акціонерів. Харчові компанії та асоціації використовують всі можливі методи, щоб підвищити привабливість своєї продукції і завоювати місце на ринку, в тому числі проголошуючи свої товари корисними для здоров'я.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!