Новини

Повернутися до переліку новин

Конференція «AgroPower: Біогаз» - найвищий рівень зацікавленості учасників

21 та 22 червня відбулася перша всеукраїнська конференція, присвячена біогазовій енергетиці в сільському господарстві.

Як можна оцінити результат конференції? «AgroPower Біогаз» став чудовим нетворкінгом, викликав щиру зацікавленість учасників протягом двох днів та отримав непересічні відгуки. Саме такий відгук одного з експертів та активних учасників галузі, Юрія Епштейна, директора «Аккорд Лтд» найкраще характеризує захід:  

«З усіх технологій відновлюваної енергетики лише біогазова об'єднує найважливіші тренди розвитку людської цивілізації:
- запобігання зміни кліматичних умов
- кругова економіка
- екологічна безпека
- стійке виробництво продуктів харчування, органічне землеробство
- енергетична незалежність територіальних громад.

За оцінками Біоенергетичної асоціації України, стан вітчизняної біогазової енергетики наразі  зазнає незаслуженого дисбалансу по відношенню до інших технологій відновлюваної енергетики та викликає серйозні побоювання за її майбутнє. Ці питання знайшли своє відображення в тематичних розділах і жвавих дискусіях конференції: поточний стан та перспективи, чинне законодавство та запропоновані до нього поправки, огляд діючих заводів та основних гравців біогазового ринку.

Основна відмінність даної конференції від інших з альтернативної енергетики, в першу чергу, в чіткому фокусі на сільське господарство та вузькому сегменті  учасників: цукрові заводи, тваринницькі комплекси, переробні підприємства. А також можливості відвідати діючий потужний біогазовий комплекс компанії «Сільгосппродукт», люб'язно наданий її власниками. Не альтернативна енергетика взагалі, а саме біогазова. Не експерти широкого профілю, а саме ті, для яких основний професійний інтерес полягає у виробництві поновлюваних енергоресурсів з сільськогосподарської біомаси.

Результат не забарився. Відсутність вільних місць в залі. Присутність керівників ряду діючих біогазових комплексів та представників тематичних засобів масової інформації. І, як практичне підтвердження, постійний склад учасників до самого закінчення робочого дня. Примітним фактом стала повна відсутність прохідних виступів. Кожний викликав інтерес і супроводжувався питаннями до виступаючих. Тематичні розділи змінювалися жвавими дискусіями, що тривали не лише в перервах, а й після завершення виступів.

Інтерес присутніх викликала доповідь Голови Правління БАУ Георгія Гелетухи, присвячена змінам в законодавстві щодо стимулювання виробництва ВДЕ в частині біоенергетики взагалі, і біогазової енергетики, зокрема. Підготовлене провідними експертами БАУ та НТЦ «Біомаса» Юрієм Матвєєвим і Петром Кучеруком, воно відображає реальну диспропорцію та існуюче відставання в розвитку біогазової енергетики по відношенню до інших видів відновлюваної енергетики в Україні. Запропоновані поправки спрямовані на виправлення існуючої ситуації і на усунення перешкод для розвитку одного з найбільш перспективних напрямків біогазової технології - виробництва біометану.

Родзинкою першого дня конференції став виступ директора легендарного біогазового комплексу компанії «Екопрод» з прифронтового міста Волноваха Антона Бишока. Незвично відверта й емоційна розповідь про непростий шлях нікого не залишив байдужим. Про складнощі, з якими довелося зіткнутися і які вдалося подолати, про недбале ставлення іноземних підрядників і допущені прорахунки, про все те, чим зазвичай не діляться і що дозволяє іншим не вчитися на власних помилках.

Не менш цікавим та пізнавальним став виступ генерального директора девелоперської компанії «Екодевелоп» Сергія Шпака та його комерційного директора Ольги Сидорчук.

Традиційно високий інтерес викликала розповідь керівника проектів найбільшого цукрового агрохолдингу Олексія Криволапова. Компанія «Астарта» є власником унікального біогазового гіганта, побудованого в 2015 році на базі Глобинського цукрового заводу, який наразі здійснює поступове переведення частини своїх біогазових потужностей на вироблення електричної енергії.

Кожен виступ супроводжувався емоційними коментарями, незручними запитаннями із зали, оплесками виступаючим за відверті відповіді. 

Несподіваним для організаторів конференції став результат проведеного в кінці дня опитування учасників. Бажання відвідати наступного дня біогазовий комплекс компанії «Сільгосппродукт» висловили багато. Питання наявності вільних місць в орендованому автобусі було швидко закрите, проте багато учасників висловили готовність надати в розпорядження інших свої авто.

Відвідування біогазового комплексу стало не просто родзинкою, але гідною прикрасою конференції. Приємно здивувала гостинність приймаючої сторони, увага керівників об'єкта і готовність відверто відповідати на численні запитання. Можливість познайомитися з біогазовими реаліями, вдихнути запах цукрового жому, спробувати на смак лохину, що зростає на території комплексу, наповнювали візит емоційним забарвленням, надавали гарний настрій, європейський лоск, віру в цивілізовану відкритість галузі та світле біогазове майбутнє.

Два дні пройшли в професійному спілкуванні, емоційній атмосфері та зав'язуванні корисних ділових контактів.»

Організатори конференції вдячні усім учасникам та вже розпочали підготовку до наступної конференції, щоб зробити її ще ефективнішою та цікавішою. Біогазовій енергетиці – бути!

Джерело: АВС Форум

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!