Новини

Повернутися до переліку новин

Кредит під заставу врожаю: поради аграріям

В Україні та світі активно обговорюється пролема хімізації сільськогосподарського виробництва та потреба у пошуках нового шляху розвитку агропромисловості. Більшість соціально відповідальних організацій стають на шлях “екологізації” та “біологізації” сучасного землеробства. За таких умов аграрії не шкодять природному середовищу та забезпечують споживачів корисними продуктами харчування.

Такий вибір в перші роки часто б’є по кишені підприємця, адже замість значного врожаю хімічнонебезпечних продуктів, він збирає меншу кількість екологічної продукції.

Звичайно, згодом ситуація вирівнюється, але на початку сільгоспвиробники часто змушені брати кредит.

Як його правильно оформити, та що у першу чергу перевіряють кредитори розповідає юрист Андрій Гевко на сайті ProAgro.

Банківські кредити інколи невигідні та потребують забезпечення нерухомістю або технікою, яке фермер не завжди може надати. Проблему можна вирішити уклавши договір застави майбутнього врожаю або видати аграрну розписку.

Звертаючись за отриманням фінансового чи товарного кредиту під заставу майбутнього врожаю, фермери часто отримують відмову. Перед схваленням кредиту, ризик-менеджери банку або іншого кредитора проводять повну перевірку компанії. Перевіряють не тільки фінансові показники, а й історію співпраці з іншими контрагентами, наявність боргів, документи на землю. Що ж варто знати агровиробнику, щоб отримати кредит під заставу майбутнього урожаю?

Негативні судові рішення

Перше, що перевірить кредитор - наявність у Єдиному державному реєстрі судових рішень інформації про порушення сільгоспвиробником кредитних зобов’язань. Однак наявність негативного судового рішень не завжди свідчить, що агровиробник схильний до невиконання зобов’язань. Якщо зобов’язання не виконувалися через поважні причини, наприклад форс-мажор, чи порушення зобов’язань кредитором, необхідно надавати кредитору письмові пояснення щодо кожної спірної ситуації.

Виконавчі провадження та податковий борг

Коли ви подаєте документи на отримання кредиту, перевірте чи існують відкриті виконавчі провадження або арешти відносно вашої компанії. Інколи агровиробник може навіть не здогадуватися, що його підприємство є боржником у виконавчому провадженні. Дуже часто це дрібні борги або виконавчі провадження, які не були закриті через неуважність державних виконавців. Разом з тим, при перевірці кредитор не може перевірити суму заборгованості, адже цієї інформації немає у відкритому доступі. Тому навіть якщо борг становить кілька сотень гривень, агровиробник потрапляє в "чорний список". Якщо ж не вдалося вчасно закрити таке виконавче провадження, то підготуйте письмові пояснення та документи, які підтверджують погашення зобов’язань.

Ризик-менеджери кредитора також перевіряють наявність податкового боргу. Проте інформація яка є у податковому реєстрі не завжди актуальна та може не містити розміру боргу. Тому перед подачею документів кредитору подбайте щоб у вас не було боргів перед бюджетом або надайте документи про сплату податкових зобов’язань.

Обтяження рухомого майна

Кредитор також перевіряє наявність обтяжень в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

Наведемо приклад. Минулого року ви передавали в заставу майбутній врожай озимої пшениці ІІІ класу, який мав бути вирощений на землях певної сільської ради. Цього року ви знову вирішили передати в заставу урожай з тієї ж земельної ділянки, але минулорічне обтяження так і не вилучили з реєстру. Кредитор бачить в реєстрі обтяжень, що урожай з цієї ділянки вже в заставі і відмовляє вам у наданні кредиту.

Тому якщо ви повністю виконали зобов’язання перед попереднім кредитором, подбайте щоб запис про обтяження був вилучений з реєстру. Особливо коли ви знову плануєте передавати в заставу аналогічний врожай з тієї ж землі.

Вимоги до земельного банку

Земельні ділянки, майбутній врожай з яких буде передаватися в заставу мають бути належним чином оформлені. Тобто право власності на них та право оренди має бути зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

У випадку, якщо договори оренди укладені до 2013 року, то кредитору буває достатньо, щоб такі договори були зареєстровані в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі, а строк оренди не закінчувався в поточному році. Тому варто навести порядок в договорах та отримати документи, що підтверджують реєстрацію договорів. Це може бути довідка сільської ради про підтвердження наявності договорів оренди, строку дії договорів та площ земельних ділянок, які орендуються.

Кредиторам також важливо, щоб земельні ділянки майбутній врожай з яких буде передаватися в заставу розміщувалися одним масивом, а не були розкидані по різних сільських радах.

В розмовах фермери часто скаржаться на бюрократію банків та інших кредиторів, на завищені вимоги та необґрунтовані відмови у видачі кредитів. Щоб не згаяти час дарма, потрібно провести аудит підприємства та земельного банку і правильно підготувати усі документи. Тільки за таких умов агровиробник зможе швидко отримати кредит під заставу врожаю.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!