Новини

Повернутися до переліку новин

Майбутнє органічної продукції в Україні: бути чи не бути?

Цинізм, популізм і безвідповідальність Мінагрополітики, призвело до того що понад 500 вітчизняних операторів органічного ринку опинились поза межами правового полю. Національний виробник буде вимушений піти з ринку органічної продукції у своїй державі, а споживач в найближчий час, може втратити можливість купувати органічну продукцію вітчизняного виробництва. Не укладається в голові чому? Отож, все про компетентність очільників Міністерств, які просувають Закони, звітують суспільству про досягнення по євроінтеграції, не орієнтуючись в системі координат, які вони регулюють.

Вибачте за лонгрід, але органічна проблема, що сьогодні виникла не вміститься в три слова.

2 серпня вступив в дію Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» прийнятий рік тому.

Органічні продукти є більш безпечними та поживними у порівнянні з тими що отримані при веденні конвенційного (традиційного) сільського господарства. Тому втрата національного ринку є по суті зрадою національних інтересів, коли вітчизняний виробник буде вимушений скоротити вже розпочате виробництво таких продуктів та орієнтуватись виключно на експорт сировини.

За Законом органічна продукція повинна бути сертифікована за правилами і процедурами, що мали бути розроблені Мінагрополітики – це правила, процедури, вимоги до органів з сертифікації та ряд інших документів для забезпечення функціонування національної системи сертифікації. Разом з цим має бути забезпечено підготовка та підвищення кваліфікації інспекторів з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції. Але ж як це можна зробити якщо немає прийнятих правил і процедур))) Період проходження підтвердження компетентності органів сертифікації шляхом акредитації в Національному агентстві акредитації України становитиме не менш ніж 1,5 (півтора) року (при самих оптимістичних прогнозах).

Саме тому, в Україні, на момент прийняття Закону немає жодного органу сертифікації і жодного виробника, який би зміг виконати вимоги цього Закону. І не буде найближчим часом…

При цьому в Україні є вже понад 500 виробників с/г та харчової продукції, яка відповідає Регламенту Ради (ЄС) № 834/2007 від 28.06.2007 про органічне виробництво та маркування органічної продукції. Є органи сертифікації, які мають право надавати послуги по сертифікації згідно з вимогами цього Регламенту і мають міжнародну акредитацію. І зараз всі вони поза Законом.

9 українських виробників органічної продукції, які мають сертифікати про відповідність європейським органічним стандартам вже отримали рекомендації від Антимонопольного комітету України про припинення дій з розміщення відносно неї органічного маркування: ТОВ «Органік Лайф», ТОВ «Органік мілк», ТОВ «Органік оригінал», ПрАТ «Житомирський маслозавод», ПрАТ «Етнопродукт», ТОВ «Компанія «Харківнатурпродукт», ТОВ «Фабрика бакалейних продуктів», ПП «Агроекологія», ТОВ «Фірма Діамант ЛТД». І це якісна органічна продукція саме за доступними для споживача цінами!!!

Чому Міністерство при підготовці Законопроекту не передбачило перехідний період с моменту впровадження ВСІХ регуляторів?

Чому взагалі, ми, розробляємо власні стандарти на органічну продукцію (і не можемо це зробити вчасно), коли в країні вже сформувався ринок органічної продукції згідно з стандартами ЄС?

Чому українській виробник, який сертифікував органічну продукцію за європейськими стандартами для експорту повинен для того щоб реалізувати на ринку своєї країни ще раз проходити дублюючу процедуру сертифікації згідно з цим Законом витрачаючи кошти і час?
Хто персонально відповість за санкції до українських виробників, які не мають можливості виконати вимоги Закону тому що відповідальне Міністерство безвідповідально не виконало вимогу того ж Закону, що стосується своїх функцій?

Нажаль про це все НЕ розповідає в. о. Міністра аграрної політики Ольга Трофімцева – «великий прихильник органічного виробництва», запевняючи на міжнародних конференціях, що вона «впевнено дивиться в майбутнє розвитку органічного сектору в Україні»…. Ось такий ми маємо інформпривід для того, щоб поміркувати над реальним майбутнім. Що скажете, друзі?

Світлана Берзіна, партнер PAEU, автор ECOBUSINESS, голова громадської ради при Мінприроди

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!