Новини

Повернутися до переліку новин

Мінекоенерго затвердило Методичні рекомендації з розробки звіту з оцінки впливу на довкілля в галузі лісового господарства

Згідно з Наказом № 134 від 2 березня 2020 року Міненерго України, були затвердженні Методичні рекомендації з розробки звіту з оцінки на довкілля (ОВД) в галузі лісового господарства, що розроблені на виконання ч.9 п.6 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

У даних Методичних рекомендаціях розглядається оцінка впливу на довкілля щодо планованої діяльності, а саме:

  • суцільні та поступові рубки головного користування та суцільні санітарні рубки на площі понад 1 гектар;
  • усі суцільні санітарні рубки на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду (ПЗФ);
  • лісогосподарське освоєння на територіях площею 20 га і більше або на територіях та об’єктах ПЗФ чи в їхніх охоронних зонах на площі 5 га і більше;
  • насадження лісу (крім лісовідновлювальних робіт) на площах понад 20 га або на територіях та об’єктах ПЗФ чи в їхніх охоронних зонах на площі 5 га і більше.

Визначаючи необхідний обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, аналізують проект планованої діяльності за наступними питаннями:

  1. Чи зачіпає проект лісорозведення ділянки, що є особливо цінними для збереження біорізноманіття іншого, ніж лісове, включаючи такі на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду чи в їх охоронних зонах. Територію перевіряють на наявність трав’янистих, заболочених або чагарникових типів природних біотопів Бернської Конвенції, а також об’єктів Червоної книги України, видів фауни і флори Бернської Конвенції.
  2. Чи включає лісорозведення формування лісових плантацій? Лісових культур з неаборигенних або інвазійних видів дерев або кущів?

Якщо так, то, необхідно забезпечити достатній обсяг досліджень та рівень деталізації інформації у звіті.

Особливості змісту розділів звіту з оцінки впливу на довкілля в більшій мірі стосуються розділу опису планової діяльності. Методичні рекомендації передбачають опис планової діяльності окремо у випадках: рубки головного користування, суцільних санітарних рубок, лісовідновлення.

Рекомендовано проводити ОВД до погодження і затвердження матеріалів лісовпорядкування, розрахункової лісосіки або плану заходів з поліпшення санітарного стану лісів. Це дозволить в подальшому претендувати на отримання лісорубних квитків на лісогосподарські заходи, що передбачені відповідними матеріалами, та врахувати екологічні умови провадження діяльності, визначені у висновку з ОВД та у лісогосподарській документації.

Згідно з ч.5 статті 12 Закону України «Про Червону книгу України», не допускається оприлюднення відомостей про точне місце перебування чи зростання об’єктів Червоної книги України та інших відомостей про них, якщо це може призвести до погіршення умов охорони та відтворення цих об’єктів. У зв’язку з цим до відомостей застосовується положення ч.8 статті 4 Закону «Про оцінку впливу на довкілля» та п. 9 і 18 Порядку передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2017 р. №1026.

До Звіту з оцінки впливу на довкілля додають друковані картографічні матеріали дуже хорошої якості та високої роздільної здатності. Вимоги до цих матеріалів наведоно в додатку 1 до Методичних рекомендацій.

Також в деяких розділах Звіту з ОВД рекомендують включити таблиці, наведені у Додатках до даних Методичних рекомендацій. Скановані копії з проекту лісовпорядкування не можуть замінити таблиць, передбачених Методичними рекомендаціями.

Джерело: www.mcl.kiev.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!