Новини

Повернутися до переліку новин

Мінприроди розробило проект Зеленої книги Стратегії водної політики України

Міністерство екології та природних ресурсів України розробило проект Стратегії водної політики України у форматі Зеленої книги. На основі документу передбачається розробка проекту правового акту Стратегія водної політики України та відповідної політичної пропозиції з метою їх подання на розгляд і затвердження Кабінетом Міністрів України. Про це повідомив  заступник міністра екології та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Микола Кузьо.

«Наразі ведеться активна реформа водної галузі України – створені басейнові ради, розробляються Плани управління водними басейнами, набув сили новий порядок Державного моніторингу вод, який повністю відповідає європейським стандартам, переглядаються принципи водокористування – для забезпечення сталого розвитку. Усі ці заходи та напрямки реформування потребували належної систематизації, і результатом її проведення став проект цієї Зеленої книги» – коментує Микола Кузьо.  

Метою Стратегії є досягнення «доброго» екологічного, кількісного та хімічного стану (потенціалу) водних ресурсів України шляхом належної підготовки та створення необхідних правових, організаційних і фінансових основ для виконання планів управління річковими басейнами, підготовки та імплементації Національної морської природоохоронної стратегії і відповідної програми заходів з її реалізації.

«Проект Стратегії водної політики України здійснює огляд поточного стану галузі – від оцінки кількості, якості вод до водного управління та екологічного врядування в водних басейнах. На основі цього аналізу – пропонує шляхи досягнення визначених цілей. Цей документ – це фундамент  майбутніх політичних рішень, який тримається на науково-обґрунтованих тезах, останніх дослідженнях та кращих світових практиках» – додає Микола Кузьо.

Проект Зеленої книги: Стратегія водної політики України ґрунтується базових принципах:

  • інтегроване управління водними ресурсами за басейновим принципом;
  • запобігання та попередження виснаження і забруднення водних об’єктів;
  • дотримання принципу «водокористувач і забруднювач платить»;
  • необхідності врахування сьогоденних потреб при управління водними ресурсами без завдання шкоди або ж можливих збитків для прийдешнього чи майбутніх поколінь.

Текст проекту Зеленої книги був підготовлений експертами Команди підтримки реформ при Мінприроди та учасниками Робочої групи з питань якості води і управління водними ресурсами при Мінприроди.

Довідково:
«Зеленої Книги» (Green Paper) – документ, де в загальному вигляді містяться бачення проблем, на вирішення яких має бути спрямована відповідна політика як основа для проведення консультації зі стейкголдерами.
Зелена книга передує Білій книзі (аналітичний документ, шо описує завдання та логіку дій Уряду в певній галузі державної політики (policy), створений для публічного обговорення із громадськістю і стейкголдерами (заінтересованими сторонами) та подальшого впровадження органами виконавчої влади). Білі Книги публікуються як розпорядчі документи та можуть включати коротку версію законопроекту, який планується прийняти.

Вже у № 2 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» читайте  статтю «Стратегія водної політики України–2019: нові завдання й пріоритети, яка роз’яснить три основні напрями регулювання водної політики та індикатори її виконання.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!