Новини

Повернутися до переліку новин

Міжнародний день без автомобілів: відмовся, щоб врятуватися

Щороку, 22 вересня, у світі відзначають Міжнародний день без автомобілів (World Carfree Day). Цей день проходить під гаслом: «Місто як простір для людей, простір для життя».

Акції «День без авто» відбуваються в Україні за підтримки громадськості чи місцевих органів влади. У нашому офіційному календарі такої дати не зафіксовано.

Водіїв (і, звісно, їхніх пасажирів) сьогодні закликають «пересісти» на громадський транспорт, велосипеди. Можна, звісно, прогулятися пішки. Організм тих, хто веде малорухливий спосіб життя, точно буде в захваті!

Мета заходу — привернути увагу до загроз, пов'язаних із надмірною кількістю машин у сучасних містах: забруднення повітря, шумового навантаження, а також стресів, травм і сметрей внаслідок автомобільних аварій.

Уявіть собі, щоразу, заводячи двигун автомобіля, ви прискорюєте зміну клімату – адже СО2 переважає серед інших парникових газів, що посилюють здатність атмосфери утримувати тепло. Наслідки глобальної зміни клімату добре помітні вже зараз: тануть льодовики, підвищується рівень Світового океану, гинуть коралові рифи, океанські течії змінюють свій напрям. Голодують білі ведмеді — крига, на якій вони полюють, з’являється на місяць пізніше і тане раніше, ніж півстоліття тому. Стійких до холоду тварин витісняють більш теплолюбні, як це відбувається з пінгвінами Аделі, — їхня кількість протягом останніх 30 років зменшилась на 66 відсотків.

Задумайтеся скільки часу ми проводимо в автомобільних пробках. Виходить, що транспорт, який мав би полегшувати нам життя, створює надто багато додаткових проблем....

Тим, хто не може повністю відмовитися від автомобіля (наприклад, через насичений робочий графік) варто хоча б дотримуватися таких рекомендацій: глушити мотор ід час зупинок, уникати тривалих прогрівів двигуна, поважати права пішоходів, гальмувати перед «зеброю», не ігнорувати і не притискувати до бордюру велосипедистів.


Довідка

Необхідність обмежити використання автотранспорту, що працює на двигуні внутрішнього згоряння зрозуміли ще під час нафтової кризи 1973-го року. Уперше в національному масштабі таку кампанію організувала Британська Асоціація екологічного транспорту в 1997 році, французи приєдналися в 1998 році. У 2000-му Європейська Комісія виступила із відповідною загальноєвропейською ініціативою.

Також у 2000 році Дні без автомобілів стали глобальними завдяки програмі World Carfree Day.

Джерело: Ecobusibess Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!