Новини

Повернутися до переліку новин

Мода XXI століття: носити старі речі тепер так само стильно, як маленьку чорну сукню

Майже чотири тисячі літрів води потрібно для виробництва однієї пари джинсів, якщо врахувати збір бавовни, виробництво, транспортування та прання. Збиток природі при цьому такий же, як при викидах 33,4 кг вуглецевого еквівалента або емісіях у результаті автопробігу в 111 кілометрів. У Програмі ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) просять не купувати нові джинси, не доносивши старі.

«Повна шафа й нічого вдягнути? Це відійшло в минуле! вдихніть нове життя в свої речі», - радить віце-мер Парижа Антуанетта Гі, а парижанки знаються на моді. «Носіть старі речі як нові, це тепер так само стильно, як маленька чорна сукня, - каже вона. - Ми хочемо, щоб модна індустрія була екологічно чистою».

Зазначимо, що при пранні речей в повітря потрапляють мікрочастинки пластику та інших токсичних речовин, які забруднюють наші водойми і питну воду. 20 % забруднювачів води – це відходи текстильної промисловості.

Індустрія моди може внести істотний внесок в боротьбу зі зміною клімату, перш за все, завдяки своїм гігантським обсягам виробництва. У галузі задіяно 300 млн чоловік, а її щорічний оборот перевищує 1,3 трильйона доларів. Лоренс Міла Каналс, активіст руху за захист природи, закликає виявити у виробничому ланцюжку процеси, які завдають найбільшої шкоди навколишньому середовищу, і вжити заходів. «Всі учасники циклу повинні докласти зусиль, щоб переглянути процес виробництва і отримання прибутку в текстильній промисловості та відмовитися від методів, які завдають шкоди навколишньому середовищу», - говорить він.

Що можуть зробити споживачі? Купуйте менше одягу! Згідно зі статистичними даними, перш ніж викинути річ, ми надягаємо її приблизно десять разів. Показники, звичайно, можуть різнитися залежно від країни і соціального статусу людини. У ЮНЕП призводять опосередковані дані.

Проте, тенденція поширюється на всіх: попит на предмети одягу щороку збільшується на 2 %, а ось носимо ми його  на третину менше, ніж на початку двотисячних.

На цю розкіш витрачаються додаткові ресурси планети. 87 %  поношеного одягу з’являється на звалищі: у світових масштабах ним можна щосекунди навантажувати цілий сміттєвоз.

У ЮНЕП радять при купівлі одягу звертати увагу на міцність матеріалу, щоб він прослужив довше. Рекомендується також купувати поношений одяг, а одяг, що набрид, знову здавати в магазини «секонд хенд» або передавати іншим. Носити одяг слід акуратно, прати речі рідше, а для прання вибирати концентровану рідину замість порошку, який змиває більше волокон.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами Новости ООН

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!