Новини

Повернутися до переліку новин

Навіщо підприємствам «Зелений офіс»?

Аргумент 1. «Зелений офіс» допомагає економити

«Зелений офіс» дозволяє більш раціонально використовувати ресурси, потрібні для роботи офісу. Незважаючи на інвестиції в будівництво (реконструкцію, ремонт) офісу, можна отримати відчутні економічні вигоди від раціонального використання електроенергії, води, паперу, відмови від одноразових речей і т. д.

Щоб почати економити, досить переглянути порядок роботи компанії, звички її співробітників, їх ставлення до ресурсів і навколишнього середовища і впровадити належні зміни. Причому почати можна з дрібниць. Наприклад, налаштувати ПК на «сплячий» режим, вимикати електроприлади з мережі; робити повторну заправку відпрацьованих картриджів і використовувати двосторонній друк.

Аргумент 2. Упровадження «Зеленого офісу» не вимагає особливих витрат, але приносить істотні вигоди

Річ у нових звичках. Економія води, тепла, електроенергії, друк, утилізація відходів, транспорт — всі повсякденні речі можна робити на багато раціональніше. Також закупівля екологічно маркованої продукції, наприклад «пластик, придатний до переробки», «вторинна переробка», «підлягає компостуванню», а також маркування, що підтверджують відповідність добровільним екологічним стандартам: FSC, OEKO TEX, Ecolabel (ISO 14024) і ін. Використання електрообладнання класу енергозбереження «А» і вище.

Аргумент 3. Наявність сертифіката «Зелений офіс» позитивно впливає на репутацію

Виконуючи критерії стандарту «зелений офіс», компанія робить внесок в формування свого іміджу, це частина її корпоративної соціальної відповідальності. Ось далеко не вичерпний список переваг:

привернення уваги зацікавлених сторін (партнерів, клієнтів, ЗМІ, громадських організацій та ін.);
більше можливостей в PR, маркетингу;
інвестиційна привабливість.

«Зелений офіс» — це ще одна можливість підтвердити екологічну і соціальну відповідальність бізнесу.

Аргумент 4. І, головне: люди — основа успіху будь-якої компанії

Від здоров’я, працездатності та відданості справі компанії працівників залежать результати її комерційної діяльності. «Зелений офіс» дозволяє створити сприятливі умови для роботи, скоротити число днів непрацездатності, знизити «плинність» кадрів.

На сьогодні в Україні відповідно до вимог стандарту «зелений офіс» сертифіковані офіси ТОВ «PepsiCo» (ТМ Сандора), Національного транспортного університету (м. Київ), АОА «Нордеа Банк».

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Вікторія Хрутьба, завідувач кафедри екології та безпеки життєдіяльності Національного транспортного університету, д. т. н., доц.

За сучасних умов існує гостра потреба здійснення транспортної діяльності та розвитку транспортного сектору відповідно до принципів екологічно прийнятного транспорту (Environmentally Sustainable Transport EST). Підвищення рівня екологізації транспортних систем  можливе за умови підготовки висококваліфікованих фахівців, які могли б успішно вирішувати складні завдання щодо зменшення негативного впливу на довкілля як окремого автомобіля, автотранспортного підприємства чи ділянки дороги зокрема, так і автомобільно-дорожньої галузі загалом. На рішення цього завдання спрямовано робота щодо впровадження екологічних стандартів в Національному транспортному університеті м. Києва.

Екологізація освітньої діяльності є пріоритетним напрямком розвитку  університету. У 2009 р. Бюро Веритас провело Сертифікацію освітніх послуг відповідно ДСТУ ISO 14001:2004. Оцінка відповідності організацій стандарту СОУ ОЕМ.08.036.067 «Адміністративні послуги (офіси). Екологічні критерії» (стандарт «Зелений офіс») є продовженням цієї діяльності.       

Кафедрою екології та безпеки життєдіяльності під час виконання міжнародного проекту ЕкоБРУ (Екологічна освіта Білорусії, Росії, України) програми Темпус  було ініційовано процедуру оцінки відповідності стандарту «Зелений офіс». Важливим моментом було залучення студентів спеціальності «Екологія» до проведення екологічного аналізу та аудиту, розробки документації, які представлено на порталі кафедри  http://eco-ntu.org/. Це дало змогу на практиці застосувати набуті знання та перевірити відповідність нашої навчальної діяльності всім належним  критеріям.

Сертифікат відповідності та право використання екологічного маркування, що відповідає стандарту «Зелений офіс» було вручено на координаційній зустрічі по проекту ЕкоБРУ, в якій брали участь представники 28 ВНЗ партнерів із 8 країн, що значно підвищило наш імідж та ділову довіру. Основним результатом сертифікації є підвищення рівня екологізації підготовки фахівців транспорту, розширення партнерських стосунків із іншими університетами. Розроблені документи і процедури використовуються в навчальному процесі, для практичних, курсових та дипломних робіт.

Цей матеріал опубліковано частково. Повний текст — у № 11 журналу «Екологія підприємства» за 2017 рік (с. 22 «КСО для еколога і не тільки. «Зелений офіс»: помітна і втішна тенденція — 2017 у сфері корпоративної відповідальності»).

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Придбати журнал Найближчі заходи

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!