Новини

Повернутися до переліку новин

Нові правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення — що нового нам несуть?!

Стаття допоможе: розібратися в суті змін щодо нових правил приймання, роз’яснить, кого торкнулися зміни, розмір сплати та порядок сплати додаткові обсяги стічних вод.

Про законодавство

Відповідно до частини першої статті 11 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» від 10 січня 2002 року № 2918-III, пункту 8 Положення про Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 квітня 2014 року № 197, наказом Мінрегіону України від 1 грудня 2017року № 316 (далі — Наказ № 316) затвердженоПравила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення (далі — Правила) та Порядок визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення (далі — Порядок).

Наказ набрав чинності 02.02.2018 в день офіційного оприлюднення у виданні «Офіційний вісник України» (№ 010 від 02.02.2018).

Кого стосується зміна?

Зазначимо, що Правила поширюються на суб’єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водовідведення (відведення та/або очищення стічних вод) (далі — виробники), на юридичних осіб незалежно від форм власності та відомчої належності, фізичних осіб — підприємців, фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і взяті на облік як самозайняті особи у контролюючих органах згідно з Податковим кодексом України (далі — ПКУ), які скидають стічні води до систем централізованого водовідведення або безпосередньо у каналізаційні очисні споруди (далі — споживачі).

Про розмір сплати

Порядок, своєю чергою, встановлює єдиний на території України порядок визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення та поширюється на суб’єктів господарювання, які надають послуги із централізованого водовідведення (відведення та/або очищення стічних вод), на юридичних осіб незалежно від форм власності та відомчої належності, фізичних осіб — підприємців, фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і взяті на облік як самозайняті особи у контролюючих органах згідно з ПКУ, які скидають стічні води до систем централізованого водовідведення або безпосередньо у каналізаційні очисні споруди (далі — споживачі).

Документом визначено:

  • порядок укладання договору зі споживачем;
  • загальні вимоги до складу та властивостей стічних вод;
  • заходи впливу в разі порушення вимог щодо скиду стічних вод;
  • порядок контролю за скидом стічних вод;

Стаття підготовлена Мариною  Тимошенко, інженером з охорони навколишнього природного середовища ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів», ТМ «Золоте зерно»,член Дніпропетровської організації «Всеукраїнська екологічна ліга»

Увага! Матеріал публікується частково! Повна версія – в рубриці Практикум еколога журналу «Екологія підприємства» № 6, 2018

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!