Новини

Повернутися до переліку новин

Нову технологію очищення водойм розробив український вчений

Над дослідженнями кавітаційних явищ на кафедрі хімії і технології неорганічних речовин НУ «Львівська політехніка» працюють вже понад 10 років.

Науковий співробітник Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Сухацький розробив енергоощадну технологію очищення водойм, насамперед від бензину, нафталену, антрацену, передають Патріоти України з посиланням на GalNet.

Новий спосіб очищення передбачає використання кавітації. Технологія допомагає очищати не тільки природні водойми, а й рідкофазні відходи промислових підприємств. За словами вченого, винахід вже запатентовано і планується запустити у промислове виробництво.

«Використовую кавітацію — явище, коли всередині рідини утворюються порожнини, які заповнюються газом, парою або їх сумішшю. Своєрідний електричний струм пропускається через воду і вбиває бактерії завдяки подачі імпульсів тиску, які утворюються в кавітаційних бульбашках», — пояснює вчений.

Для детального дослідження Юрій Сухацький отримав президентський грант, який планує використати для закупки реактивів та подальших експериментів. За словами вченого запропонований метод також енергоощадним.

«Мікроорганізми, які використовують для очищення біологічним методом, можуть не витримувати навантаження і вмирати. Кавітацією ж можна очищати навіть невеликі об’єми, а потім оброблені об’єми використовувати у необробленому середовищі — це економія на устаткуванні та, відповідно, заощадження коштів», — розповідає Юрій.

Джерело: Патріоти України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!