Новини

Повернутися до переліку новин

Облік відходів на підприємстві: розбираємо помилки

Головне у публікації:

  1. Які типові форми первинної облікової документації має знати кожен еколог
  2. Про головні помилки у веденні обліку відходів, що допускаються на підприємствах
  3. Рекомендації експерта щодо усунення помилок 
  4. Як уникнути помилок

Основними принципами державної політики у сфері поводження з відходами є пріоритетний захист навколишнього природного середовища та здоров’я людини від негативного впливу відходів, забезпечення ощадливого використання матеріально-сировинних та енергетичних ресурсів, науково обґрунтоване узгодження екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства щодо утворення та використання відходів з метою забезпечення його сталого розвитку.
До таких принципів належить і обов’язковий облік відходів на основі їх класифікації та паспортизації.

Відповідно до пункту «г» статті 17 Закону України «Про відходи» від 5 березня 1998 року № 187/98-ВР (далі — ЗУ «Про відходи») суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, серед іншого, зобов’язані на основі матеріально-сировинних балансів виробництва виявляти і вести первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються, і подавати щодо них статистичну звітність у встановленому порядку.

Державному обліку та паспортизації підлягають в обов’язковому порядку всі відходи, які утворюються на території України і на які поширюється дія ЗУ «Про відходи» (ст. 26).

На виконання вказаних норм наказом Мінприроди України від 7 липня 2008 року № 342 затверджено типову форму первинної облікової документації № 1-ВТ «Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари» (далі — типова форма № 1-ВТ) та Інструкцію щодо заповнення типової форми первинної облікової документації № 1-ВТ «Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари» (далі — Інструкція).

На рівні стандарту облік відходів може здійснюватись за формами № ПОВ-1, ПОВ-2 згідно з ДСТУ 4462.3.01:2006 «Охорона природи. Поводження з відходами. Порядок здійснення операцій».

Розглянемо типові помилки, які зустрічаються здійсненні під час проведення первинного обліку відходів.

Помилка

Усунення

Згідно з наказом по підприємству окремі відходи передаються працівникам.

Інформація про такі відходи у формі № 1-ВТ не зазначається

Згідно з пунктом 1.1 Інструкції форму № 1-ВТ заповнюють підприємства, установи, організації усіх форм власності, видів економічної діяльності та організаційно-правових форм господарювання і фізичні особи-підприємці (даліпідприємства), у процесі діяльності яких утворюються відходи, у тому числі відходи пакувальних матеріалів і тари.

Відповідно до пунктів 1.2, 1.3 Інструкції до типової форми № 1-ВТ не включаються дані про речовини (продукти, сполуки), що є готовою продукцією, яка підлягає подальшому використанню, напівфабрикати, призначені за технологією виробництва для подальшої переробки з метою одержання готової продукції, а також відходи, які надходять у водні об’єкти зі стічними водами та викидаються в атмосферне повітря і які відображаються у формі статистичної звітності № 2-ТП (повітря) «Звіт про охорону атмосферного повітря» та формі № 2-ТП (водгосп) «Звіт про використання води». Разом з тим у типовій формі № 1-ВТ мають відображатися речовини, уловлені (одержані) у процесі очистки газів і стічних вод, які відходять від джерел забруднення на відповідних спорудах та установках.

Не відображають у типовій формі № 1-ВТ відходи та упаковку, якщо за технологічним регламентом виробництва (надання послуг), узгодженим з відповідним Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища, неможливо визначити кількість утворюваних відходів та упаковки, яка використовується.

Таким чином, інформацію про утворення відходів, які передаються працівникам, потрібно вказувати у типовій формі № 1-В: відходи та упаковка

Увага! Матеріал публікується частково! Повна версія – в рубриці  ПРАКТИКУМ ЕКОЛОГА журналу «Екологія підприємства» № 6, 2018

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!