Новини

Повернутися до переліку новин

Об’єднана територіальна громада на Вінниччині за гроші від реалізації сміття озеленює вулиці

Іллінецька об’єднана територіальна громада(Вінницька область) гроші зароблені на роздільному збиранні сміття вкладає в озеленення вулиць.

Наразі у ОТГ збирають пластикові пляшки, які сортують за кольорами, а потім за допомогою спеціального пресу брикетують, передає Ukrainer.net.

Вторсировину відвозять на вінницьке підприємство «Гарна пляшка» для подальшої переробки.

Дохід від реалізації пластикових брикетів у Іллінцях спрямовують на тепличне господарство, де вирощують саджанці квітів для створення клумб.

За словами фахівця з озеленення Валентини Андрушко, у теплиці ростуть не лише квіти, а й хвойні дерева, які будуть висаджувати у населених пунктах ОТГ . «Я працюю за своєю профільною освітою разом з 5-ма колегами і дуже рада, що можу приносити користь своєму місту, - розповідає вона — Раніше їздила за кордон, навіть збиралася виїхати з Іллінців, бо не було можливості для самореалізації».

За словами Валентини Андрушко, жителі Іллінців помічають і цінують квіти. «Коли бачать, що висаджують нову клумбу, запитують: «А що тут буде? Яка нова ідея?», - розповідає вона. - Люди кажуть: «Ми цією стороною не ходили, а тепер ходимо, щоб помилуватися вашими квітами». 

Голова міської ради Іллінців Володимир Ящук додає, що ідея вирощувати квіти виникла з бажання меншими затратами озеленити та прикрасити місто. «Хоча коштів у бюджеті стало більше, однак об’єднана громада все одно думає, як їх заощадити та почати вкладати у різноманітні проекти, - пояснює мер. - А власна теплиця — це і зелені насадження для міста, і робочі місця».

Зараз у Іллінцях стоять спеціальні контейнери для пластикових пляшок. 

Однак сортування пластикових пляшок — це сезонний бізнес - прибуток залежить від пори року: улітку люди п’ють більше води, взимку — менше. 

Отож, на черзі – роздільний збір поліетилену, пластмаси, металу, паперу.

На додачу, в Іллінцях будують сміттєсортувальний комплекс вартістю 10 мільйонів гривень.

Це підприємство зможе сортувати до 120 кубічних метрів твердих відходів на добу. Якщо врахувати, що в Іллінцях можна зібрати до 50–60 кубічних метрів вторсировини, то частково сміттєсортувальна станція зможе обслуговувати і навколишні села та сусідні райони.

Ідею встановлення такої лінії запозичили у Золочеві, де сміттєсортувальний комплекс вже чотири роки дає можливість заробляти гроші та зменшувати об’єми захоронення відходів.

Іллінецьку об’єднанану територіальну громаду, до складу якої входить місто Іллінці з населенням 11 тисяч осіб та 22 села, створили у 2016 році. Після об’єднання бюджет Іллінців збільшився у чотири з половиною рази — з 14 до 62 мільйонів. У кілька разів збільшились також бюджети сіл. Більшу частину нових надходжень складають податок на доходи фізичних осіб, земельний та єдиний податки. Водночас збільшилися і видатки бюджету — в першу чергу на освіту, медицину, житлово-комунальне господарство та соціально-економічний розвиток. 

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!