Новини

Повернутися до переліку новин

Об’єднана територіальна громада на Закарпатті планує побудувати дослідницький центр на сонячних панелях

У селі Родникова Гута, що у Закарпатській області, мають намір організувати на висоті 1100 м над рівнем моря виробництво харчових біодобавок на сонячних панелях.

Проект з умовною назвою «Родниковий край» ініціювала та розробляє Полянська об’єднана територіальна громада за фінансової підтримки Асоціації "Закарпаття - за чисте довкілля", передає Децентралізація влади.

«Доцільність реалізації унікального проекту визначать науковці, - розповів він. – Для цього 16 лютого у Поляні відбудеться велика наукова конференція за участю представників університетів Кошіце та Ужгорода, Академії наук України, МЗС Словаччини й різноманітних урядових установ України».

Нове виробництво харчових біодобавок "Родниковий край" отримуватиме всі необхідні ресурси з природи, не порушуючи її чистоти, продовжує Іван Дрогобецький. «Електроенергію плануємо отримувати з сонячної електростанції, яка буде побудована у вигляді своєрідних "парасольок" і займатиме якнайменше місця, - розповідає сільський голова. – Воду братимемо з гірських струмків».

Наразі долучитися до реалізації проекту «Родниковий край» готові іноземні університети та чимало підприємців, запевняє Іван Дрогобецький. 

«У появі лабораторії, у якій можна було б досліджувати цілющі властивості гірських рослин, зацікавлені не тільки Ужгородський та Кошицький університети, але також й університет Пекіну. – розповідає він. – У Карпатах ростуть рослини, яких більше ніде немає, - один науковець, якого я привіз до Гути, вказуючи на якусь рослинку, розповів, що вона лікує близько сімдесяти хвороб».

Родникова Гута перетвориться на великий дослідницький центр Східної Європи і створить чимало робочих місць для місцевого населення, стверджує Іван Дрогобецький. 

«За останні тридцять років Карпати у свідомості українців стали відпочинковим регіоном і чомусь ніхто не розглядає наші гори як невичерпну сировинну базу для лікарських препаратів та біодобавок, - каже він. – Нове виробництво дасть поштовх для розвитку усього регіону».

Проект вартістю у мільйони євро вже зацікавив багатьох, каже голова Полянської ОТГ. «Кошти на його реалізацію вдасться знайти, - впевнений Іван Дрогобецький. - Крім власних коштів, громада також використовує грантові кошти Євросоюзу: зараз Асоціація "Закарпаття - за чисте довкілля", яку я також очолюю і до складу якої входить 3 об'єднані громади та кілька необ'єднаних, розробляє спільний проект для всіх своїх членів вартістю 23 млн євро - 10% з цієї суми має освоїти Полянська ОТГ».

Вміння правильно написати проект подібно до вміння їздити на велосипеді, зазначив Іван Дрогобецький. «У нашій асоціації та у Полянській громаді, зокрема, є достатньо фахівців, які мають досвід у написанні проектів, - пояснює він. - Відтак наш можливості з часом тільки зростатимуть».

Примітно, що у 2017 році на сортування та збір твердих побутових відходів і будівництво систем водовідведення ЄС виділив Асоціації "Закарпаття - за чисте довкілля", яка займається будівництвом та реконструкцією систем водовідведення у Закарпатті, 630 млн гривень.  

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!