Новини

Повернутися до переліку новин

Остап Семерак: «Уряд визначився із двома основними напрямками, з яких розпочнеться практичне реформування сфери відходів»

Практична частина реформування сфери управління відходами в Україні розпочнеться із реалізації Національного та регіональних планів управління відходами, а також схвалення рамкового законопроекту про відходи та секторальних законопроектів, які стосуються нової моделі управління відходами. Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час першого засідання Координаційної ради з питань реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року.

Він повідомив, що Мінприроди за участю міжнародних експертів вже підготовлено перший драфт Національного плану управління відходами, який стане практичною інструкцією реалізації Стратегії управління відходами, ухваленої Урядом наприкінці 2017 року та висловив сподівання, що Уряд підтримає розроблений документ.

«Національний та регіональні плани є обов’язковими відповідно до наших зобов’язань перед ЄС. Це конкретні кроки для досягнення цілей Стратегії, яку уряд ухвалив раніше. Створено загальнонаціональний інвестиційний план залучення інвесторів, які готові і вміють будувати сміттєпереробні заводи та запускати сучасні лінії сортування сміття», — пояснив Остап Семерак.

За таких обставин він також наголосив на особливій ролі органів місцевого самоврядування у процесі розробки регіональних планів управління відходами.  

«Неможливо будувати національну систему управління відходами без врахування позиції на місцях, адже регіональні плани є запорукою як розвитку громад, так і необхідною умовою для залучення інвестицій, а відповідно поліпшення якості і рівня життя на місцях. Звертаюсь до ОДА, обласних рад та громад приділити усю необхідну увагу якісній підготовці національного та регіональних планів. Від нас з вами залежить, як швидко громадяни перейдуть до нової моделі управління відходами», – підкреслив Остап Семерак.

Крім схвалення Національного та регіональних планів управління відходами, а також прийняття відповідного нового законодавства, передбачається вдосконалення інституційної структури управління відходами, зокрема , створення центрального органу виконавчої влади з питань управління відходами.

Нагадаємо, у квітні 2018 року постановою Кабміну було утворено Координаційну раду з питань реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року (постанова Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 313). За півроку до цього при Мінприроди було утворено Робочу групу з розроблення проекту Національного плану управління відходами за участю представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, наукової спільноти та громадських об’єднань, а також утворені робочі групи у місцевих органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування (70 міст з населенням понад 50 тисяч).

Джерело: www. menr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!