Новини

Повернутися до переліку новин

Остап Семерак: Від місцевих органів влади залежатиме наскільки швидко Україна зможе вирішити проблему зі сміттям

Міністерство екології та природних ресурсів України найближчим часом оприлюднить Методичні рекомендації – практичні інструкції для органів місцевого самоврядування із розробки регіональних планів управління відходами, які визначатимуть потреби кожного регіону щодо створення нової інфраструктури з переробки, утилізації та видалення відходів. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час селекторної наради з керівниками районних державних адміністрацій та міськими головами в рамках робочої поїздки на Тернопільщину.

Він нагадав, що Україна вперше за всі роки незалежності отримала системне бачення реформування сфери управління відходів.

«Ми не можемо більше робити вигляд, що в Україні не існує проблеми зі сміттям. Побутове становить лише 3 % від загальної кількості. Наприклад, куди складніша проблема із промисловими відходами, які несуть серйозні ризики для людей і довкілля. Урядом вже напрацьовані загальнонаціональні стратегічні документи із реформування цієї сфери», – пояснив Міністр.

Зокрема, перший етап реформи передбачав розробку та схвалення Національної стратегії управління відходами до 2030 року та Плану її реалізації. Обидва документи вже схвалено Кабінетом Міністрів України.

«Насправді людей цікавить, коли конкретно в їхньому населеному пункті з'являться нові баки, сміттєсортувальні лінії та інша необхідна інфраструктура. Відповіді на ці питання дадуть регіональні плани управління відходами. Їх має розробити місцева влада. Уряд визначив нову національну політику управління відходами, але вирішити «сміттєву проблему» можна тільки завдяки чітким та послідовним діям на кожному рівні – від національного до локального», – пояснив Остап Семерак.

Він зазначив, що Мінприроди підготувало Методичні рекомендації для органів місцевої влади щодо вимог та формату регіональних планів управління відходами, які визначатимуть конкретні потреби регіонів щодо створення нової інфраструктури з переробки, утилізації та видалення відходів, детальний аналіз поточної ситуації з управління відходами на місцях, перелік конкретних заходів з належного управління ними.

Крім того, на рівні Мінприроди проводиться робота щодо координації діяльності донорів та проектів для допомоги регіонам розробити такі плани. Так, з травня цього року в рамках проекту «Допомога органам влади України у впровадженні Національної стратегії управління відходами» буде проведено ряд тренінгів для представників місцевих органів влади.

Джерело: Урядовий портал

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!