Новини

Повернутися до переліку новин

Остап Семерак закликав владу на місцях активніше інформувати громади про важливість участі у процедурі ОВД

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час робочої поїздки на Тернопільщину наголосив на важливості участі громадськості у процесі проходження процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) тим чи іншим суб'єктом господарювання та закликав проводити активні інформаційні кампанії по інформуванню громадян щодо дії євроінтеграційного закону «Про оцінку впливу на довкілля» (ОВД).

Він зазначив, що процедурою ОВД передбачено громадські обговорення, щоб кожен бажаючий міг надати свої зауваження та застереження щодо майбутнього об'єкта і ризиків для довкілля від його реалізації.

«ОВД належить до дозвільних процедур. Громада завдяки цьому механізму отримала можливість вносити слушні зауваження та застереження щодо екологічних загроз від діяльності потенційного інвестора. Тільки це не звичні для України громадські слухання, які може зірвати кожен бажаючий. Завдання громадських обговорень – збір максимальної кількості зауважень і пропозицій громадськості, які має розглядати ОДА чи Мінприроди, тому «шоу» під час громадських обговорень ні до чого. Вони не впливають на формування пропозицій від громадськості. Я б просив більше інформувати громаду про суть як механізму ОВД, так і проведення громадських обговорення», – пояснив Міністр.

Загалом із початку дії ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» на Тернопільщині було розпочато 69 справ ОВД та проведено 13 громадських слухань. Така невелика кількість процедур пояснюється особливостями економічного розвитку регіону та відсутністю великих промислових об'єктів, що дозволяє регіону знаходитися у першій п'ятірці екологічно чистих регіонів України і належати до областей із найменшою кількістю розпочатих справ ОВД. Тоді як загальна цифра розпочатих по країні справ ОВД сягає 2500 справ, а кількість громадських обговорень близько 500.

Нагадаємо, 18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», який запровадив в Україні європейську модель екологічної оцінки та забезпечив виконання міжнародних зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Договору про Енергетичне Співтовариство, природоохоронних угод ЄЕК ООН тощо.

Він також дозволяє громадськості на ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності шляхом формування переліку питань, які будуть досліджуватися під час ОВД.
Вся процедура ОВД здійснюється через Єдиний реєстр. При Мінприроди також працює телефонна «гаряча лінія» з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД. Ознайомитися із Єдиним реєстром можна ТУТ.

Також в Україні запрацював перший екологічний бот SaveEcoBot, який агрегує низку екологічних даних, зокрема, дані з Єдиного реєстру ОВД.

Джерело: Урядовий портал

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!