Новини

Повернутися до переліку новин

Підписано низку Указів щодо створення і розширення територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення

12 квітня Президент України Петро Порошенко підписав низку Указів щодо створення та розширення територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, якими збільшено площу природно-заповідного фонду України на понад 80 тис. гектарів, частина яких входить до складу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Укази розроблені на виконання Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» та з урахуванням міжнародних зобов'язань, взятих Україною в рамках участі у Конвенції про охорону біологічного різноманіття, Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.

Реалізація положень указів сприятиме збереженню і відновленню генофонду тваринного і рослинного світу, зокрема рідкісних, зникаючих, реліктових, ендемічних видів, типових екосистем і біотопів, а також підвищенню спроможності територіальних громад та матиме позитивний вплив на розвиток регіонів.

Згідно з Указом «Про оголошення акваторії Азовського моря гідрологічним заказником загальнодержавного значення «Приморський», відповідний статус надається з метою збереження та відтворення біологічного різноманіття акваторії Азовського моря, водно-болотного угіддя міжнародного значення «Коса Обиточна та Затока Обиточна». 

Відповідно до статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» Глава держави постановив оголосити гідрологічним заказником загальнодержавного значення «Приморський» погоджену в установленому порядку акваторію Азовського моря загальною площею 13115 гектарів, що прилягає до адміністративних меж Приморського району Запорізької області.

У документі зазначається, що Кабінет Міністрів у шестимісячний строк має забезпечити затвердження Положення про зазначений заказник та дотримання режиму охорони і збереження акваторії Азовського моря, оголошеної заказником загальнодержавного значення, зі збереженням рибальства.

Президент також підписав Укази про створення Нобельського національного природного парку на Рівненщині, національного природного парку «Бойківщина» на Львівщині та національного природного парку «Кам'янська Січ» на  Херсонщині.

Зокрема, Указом № 131/2019 Глава держави постановив утворити Нобельський національний природний парку з метою збереження, відтворення і ефективного використання типових та унікальних природних комплексів Західного Полісся, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність. Створення цього парку на території Зарічненського району Рівненської області сприятиме збереженню біологічного різноманіття, а також підвищенню рекреаційної привабливості регіону.

До його території погоджено в установленому порядку включення 25318,81 гектара земель державної власності (у тому числі з вилученням у землекористувачів), що надаються національному природному парку у постійне користування.

Указом № 130/2019 Глава держави затвердив створення національного природного парку «Бойківщина» на території Турківського району Львівської області задля збереження генетичного, видового і ландшафтного різноманіття українських Карпат, інших природних комплексів і об'єктів, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення. До його території включається 12 240 гектарів земель державної та комунальної власності.

Ще одним Указом № 140/2019 Президент затвердив створення національного природного парку «Кам'янська Січ» на території Бериславського району Херсонської області. Метою створення цього парку є збереження генетичного, видового, ландшафтного та екосистемного різноманіття степів правобережжя Дніпра, інших природних комплексів і об'єктів, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення. До території парку включається 12261,14 гектара земель державної власності.

Також Президент підписав Укази про зміну меж території національного природного парку «Синевир», національного природного парку «Зачарований край», Ужанського національного природного парку, національного природного парку «Олешківські піски», національного природного парку «Білобережжя Святослава».

Джерело: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!