Новини

Повернутися до переліку новин

Підвищення ціни вивозу сміття та заводи за 20 мільйонів євро: пропозиції щодо утилізації твердих побутових відходів

15 лютого у Києві відбувся круглий стіл «Використання твердих побутових відходів як джерела енергії для виробництва теплової та електричної енергії в Україні». Представники державних структур, що відповідають за екологію, фінансових установ, міжнародних організацій та бізнесу, а також депутати та експерти обговорили енергетичний потенціал твердих побутових відходів та перспективи сміттєпереробних підприємств на території України.

Для нашої країни сміття стало проблемою як з екологічної точки зору, так і з точки зору його зберігання та подальшої реалізаціїї. В той же час, відповідно до вимог Угоди про асоціацію з ЄС, Україна має імплементувати Директиву № 2008/98/ЄС про відходи.

Варіант вирішення проблеми, який давно практикують у розвинених країнах світу – переробка сміття на енергію або сировину для виробництва.

«Побутові відходи мають значний енергетичний потенціал, який в Україні майже не використовується. За розрахунками Держенергоефективності, з 10 мільйонів тон побутових відходів, які щорічно потрапляють на полігони, можна виробляти 3,5 мільйонів Гкал теплової енергії та 1,2 мільярдів кВт на годину електроенергії. У результаті можна заміщувати близько до 1 мільярда метрів кубічних газу щорічно», - зазначив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Проте, в Україні недостатньо ресурсів для того, щоб досятгти такого результату, адже навіть у Києві функціонує лише один сміттєпереробний завод.

До того ж існує інше питання – чи захочуть українці платити дорожче за вивіз сміття на завод, якщо нинішній варіант -  полігон - значно дешевший. Хоча неекологічний.

Щоб спонукати громадян обирати все-таки екологічніший варіант,  Сергій Савчук пропонує підняти податок на вивезення сміття до 100 гривень ( зараз він складає 5 гривень), що призведе до зростання кінцевого тарифу до 440 гривень за тону. Тоді перевізникам стане вигідніше везти сміття на заводи, проте для однієї сім’ї з трьох людей місячна вартість вивезення сміття становитиме не 31, як зараз, а 65 гривень.

Представники Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ , яке реалізує в Україні проект «Програма зеленої економіки» Тетяна Аніщук та Владислав Філіпов розрахували ціну сміттєпереробного заводу, на  якому сортуватимуть відходи і займатимуться анаеробним зброджуванням органічної фракції для Хмельницького. Вартість такого підприємства – 20 мільйонів євро. На думку експертів, за ідеальних умов такий завод окупиться.

Натомість, голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелгетуха стверджує, що прибутковість таких заводів дуже сумнівна. Єдиний варіант – збільшення вартості податку не до 65 гривень на домогосподарство, а до 165.

Еколог Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська зазнчала, що єдиний екологічно безпечний варіант –  сортування сміття та спалювання лише органічної  частки відходів. Сміттєпереробні заводи з сортуванням сміття обходитимуться набагато  дорожче звичайних, тому треба реально впроваджувати роздільний збір відходів на місцях.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!